Investicioni profil ojačaće položaj lokalne zajednice: Svi resursi na jedan klik od investitora

Dragana Orlović
Investicioni profil ojačaće položaj lokalne zajednice: Svi resursi na jedan klik od investitora

BANjALUKA - Investitorima koji namjeravaju da ulažu u Republiku Srpsku uskoro će na jednom mjestu biti dostupni kompletni podaci o potencijalima svakog grada i opštine, od razvojnih šansi u turizmu, energetici, privredi, kao i svim drugim sektorima.

Naime, Investiciono-razvojna banka (IRB) RS priprema investicioni profil za sve opštine i gradove u Srpskoj i uveliko se već na terenu prikupljaju podaci.

- Nije ista privreda u Trebinju i u Banjaluci, ili u Bijeljini i u Prijedoru. Svaka opština i grad imaju svoje obilježje, kao i potencijal za određene privredne djelatnosti - naveli su u IRB-u i poručili da kada budu završeni investicioni profili, uslijediće njihova promocija na međunarodnim privrednim sajmovima, a biće dostavljeni i našim predstavništvima širom svijeta.

U lokalnim zajednicama pozdravljaju ovu ideju i poručuju da će nastojati da što prije dostave potrebne informacije. Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić kaže da su veoma zainteresovani za izradu investicionih profila, istakavši da su zajedno sa IRB-om bili i inicijatori da se na jednom mjestu predstavi sav investicioni potencijal lokalnih uprava.

- Sve naše resurse za potencijalne investitore stavićemo na raspolaganje. Gradiška je prepoznatljiva po proizvodnji voća i povrća, a tu su i drvoprerađivačka i metalska industrija, te naše privredne i ekonomske zone - naveo je Adžić i podsjetio da u Gradišci postoji i kancelarijsko poslovanje, gdje investitori u veoma kratkom roku mogu pokrenuti poslovanje.

I u Višegradu kažu da će kapaciteti kojima raspolaže ta opština biti postavljeni na internet stranici Investiciono-razvojne banke RS i lako dostupni potencijalnim stranim investitorima. Načelnik Višegrada Mladen Đurević kaže da im je već predstavljen formular koji sve lokalne zajednice treba da dostave IRB-u RS u novootvoreni sektor za strane investicije i da ti podaci treba da prezentuju kapacitete višegradske opštine. On smatra da je ovo dobar vid promocije za sve opštine, jer će potencijalni investitori na sajtu IRB-a moći vidjeti čime raspolažu.

- U prethodnom periodu imali smo nekoliko dobro ugovorenih i završenih investicija iz susjednih zemalja, tačnije iz Srbije i na osnovu njih smo animirali nekoliko preduzetnika koji su u Višegradu otvorili pogone i počeli sa proizvodnjom - naveo je Đurević.

Član Udruženja ekonomista RS “SWOT” Marko Đogo kaže da je veoma značajno da na jednom mjestu budu predstavljeni potencijali svih opština i gradova, ali da investicioni profili moraju biti interaktivni, na više jezika i dobro plasirani u inostranstvu.

- Ako sve to bude kvalitetno urađeno, pomoći će dosta svim lokalnim zajednicama, a posebno manjim opštinama. Banjaluci ili Trebinju, na primjer, ne treba posebna promocija, jer su to sredine koje su već prepoznali strani investitori. Međutim, male opštine nemaju agencije, sajtovi im često nisu sinhronizovani i nisu prevedeni na strane jezike, tako da će im ovi investicioni profili dosta pomoći - smatra Đogo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana