"Invest forum" kruna aktivnosti koje IRBRS provodi na promociji Srpske

Miloš Vasiljević
"Invest forum" kruna aktivnosti koje IRBRS provodi na promociji Srpske

BANjALUKA - Više od 370 učesnika, 70 kompanija iz 22 zemlje svijeta okupio je danas ''Invest forum" koji je svečano otvoren u Banskom dvoru u organizaciji Investiciono - razvojne banke RS(IRBRS) i Vlade Srpske.

Cilj je jasan, da se kroz razmjenu iskustava ali i potencijale koje Srpska nudi doprinese njenom razvoju, za šta su potrebna nova ulaganja. Direktor IRBRS Dražen Vrhovac rekao je da je prvi "Invest forum" kruna aktivnosti koje IRBRS provodi već dvije godine na promociji Srpske u inostranstvu.

- Današnji ''Invest forum" dokaz je da smo uradili ozbiljan posao, a nama svima potvrda da najveće kompanije žele da ulažu u Srpsku.

Na forumu je više od 70 kompanija iz 22 žemalja. Danas ćemo da uspostavimo kontakte i veze, imamo veliku šansu da za nova ulaganja - rekao je Vrhovac. Premijer Srpske Radovan Višković naglasio je da je ovo značajna manifestacija, te da su ovim demantali sve one koji su tvrdili da nema interesovanja za investiranje u Srpskoj.

- Vlada Srpske ima sedam ključnih oblasti koje će ponuditi na ovom forumu, prije svega u sferi energetike, ali i u vezi sa poljoprivredom, turizmu, te željezničkoj i avio - infrastrukturu.

Ovi ljudi koji su došli širom svijeta, prevalili su velike kilometre, nisu došli turistički već su ocijenili da je Srpska idealno mjesto gdje se isplati investirati - rekao je Višković te dodao da je naša poreska politika najstimutivnija u Evropi.

Podsjećamo, slogan "Invest foruma" je "Iskoristi priliku, investiraj u Srpsku ''.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Invest forum u Banjaluci dobra prilika da se pokaže da je Srpska sigurno mjesto za pokretanje biznisa i razvoj privrednih projekata i obećao da će institucije biti na raspolaganju potencijalnim investitorima.
"Pored političkog pritiska od dijela međunarodne zajednice, Srpska pokazuje veoma dobre makroekonomske pokazatelje i redovno izmirujemo sve svoje obaveze, što je nedavno potvrđeno stabilnim kreditnim rejtingom", naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske poželio je investitorima iz regije i svijeta, koji su danas prisutni na Forumu, da se ugodno osjećaju u Banjaluci i Srpskoj i da se upoznaju s njenim privrednim potencijalima kako bi mogli donijeti odluke o svom daljem angažmanu.

"Sa naše strane možemo obećati da će im institucije biti na raspolaganju i da su dobrodošli", napisao je Dodik na "Iksu".

Forum "Iskoristi priliku - investiraj u Srpsku" organizuje Investiciono-razvojna banka u saradnji sa Vladom Republike Srpske.

Dodik je IRB-u i v.d. direktora IRB-a Draženu Vrhovcu čestitao za dobro organizovan investicioni forum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana