Inspektori svakog dana pročešljali 360 pošiljki

Anita Janković Rečević
Inspektori svakog dana pročešljali 360 pošiljki

BANjALUKA - Inspektorima Republičke uprave za inspekcijske poslove ni ove godine nije manjkalo posla pa su tako u prvom polugodištu samo u spoljnotrgovinskom prometu obavili oko 64.600 kontrola pošiljki prilikom uvoza, što je u prosjeku 360 dnevno.

Prema podacima uprave, za šest mjeseci ove godine inspektori su na granicama, odnosno u spoljnotrgovinskom prometu za potrebe laboratorijskog ispitivanja uzeli oko 3.000 uzoraka različite robe.

- Po osnovu nadzora u spoljnotrgovinskom prometu u budžet Srpske uplaćene su takse u vrijednosti od 2,96 miliona KM - rekli su u Inspektoratu Srpske.   

Svakodnevno je kontrolisan i rad trgovinskih, ugostiteljskih, kozmetičkih i drugih subjekata koji posluju u Srpskoj.

- Kada je riječ o unutrašnjem prometu izvršeno je 14.055 kontrola, od čega su u 4.330 slučajeva ili 30 odsto utvrđeni propusti u radu poslovnih subjekata zbog čega im je izrečeno 2.637 upravnih mjera, kojima je naloženo preduzimanje radnji sa ciljem otklanjanja propusta. Takođe, zbog počinjenih prekršaja izdato je 2.500 prekršajnih naloga u vrijednosti od oko 3,44 miliona KM. 

Nadležnim sudovima podneseno je 58 prekršajnih prijava - naglasili su u Inspektoratu i podvukli da sve subjekte u kojima utvrde nepravilnosti sankcionišu, nalažu otklanjanje propusta te izriču prekršajne mjere.

Kontrole su pokazale da rad na crno u Srpskoj, uprkos hroničnom nedostatku radnika, još nije iskorijenjen. 

- Po osnovu ugovora o radu kontrolisan je 8.821 radnik zatečen na radu kod poslodavca, od čega 176 radnika nije imalo zaključen ugovor i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja. Inspektori su tim poslodavcima izrekli kazne teške 265.000 maraka - pokazuju podaci Inspektorata.

U nadzoru od januara do kraja juna ove godine na terenu su oduzeti i  šumski drvni sortimenti vrijedni oko 96.600 KM, a po nalogu inspekcije iz prometa je povučeno i oko 640 kilograma različitih namirnica. 

- Iz prodaje su povučeni proizvodi mahom zbog neodgovarajuće deklaracije, promjene senzornih svojstava i isteklog roka upotrebe. Sa tržišta je povučeno i oko 135 litara alkoholnih pića jer su prometovana suprotno zakonskim propisima - naveli su u Inspektoratu RS. 

PRIJAVE

U Inspektoratu RS kažu da je značajan dio kapaciteta utrošen i na postupanje po prijavama drugih organa, pravnih lica i građana, a po tom osnovu je u prvom polugodištu izvršeno 2.814 vanrednih kontrola. 

- Po svakoj konkretnoj prijavi nadležna inspekcija vrši kontrolu, međutim prijave nisu uvijek opravdane. Od ukupnog broja vanrednih kontrola, u oko 40 odsto slučajeva utvrđeno je da je inicijativa za inspekcijsku kontrolu bila opravdana, dok u preostalim slučajevima nisu utvrđene nepravilnosti - rekli su u Inspektoratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana