Inspekcija će na zahtjev istražnih organa izvršiti provjere

Srna
Inspekcija će na zahtjev istražnih organa izvršiti provjere

BANjALUKA - Republička prosvjetna inspekcija će u vezi sa akcijom "Klaster" u najkraćem roku izvršiti provjere u dijelu svojih ovlaštenja i prikupiti potrebne informacije ukoliko to budu tražili istražni organi za potrebe dokaznog postupka, rečeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

"U ovom trenutku republička prosvjetna inspekcija u skladu sa svojim nadležnostima nema elemenata za postupanje, jer je trenutno riječ o istražnim radnjama za koje su nadležni drugi organi", kažu u Inspektoratu.

Republička prosvjetna inspekcija, u komunikaciji sa Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, prati aktivnosti koje sprovodi Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ u okviru akcije "Klaster".

Nakon okončanja akcije i dobijanja detaljnijih informacija o djelima koja se stavljaju na teret licima i ustanovama, u saradnji sa resornim ministarstvom razmotrićemo dalje pravce djelovanja inspekcijskih organa na predmetnim visokoškolskim ustanovama, a u dijelu nadležnosti ovog organa, pojašnjavaju u Inspektoratu.

Republička prosvjetna inspekcija u dijelu svojih nadležnosti stoji na raspolaganju svim nadležnim organima u procesu istrage, dodaju u ovoj instituciji.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da je resorno minstarstvo tražilo od Sipe podatke o akciji "Klaster", a od republičkog Inspektorata da izvrši provjere da bi se preduzele zakonske mjere i, ako je potrebno, oduzele dozvole za rad određenim visokoškolskim ustanovama.

Pripadnici Sipe juče su u okviru akcije "Klaster", koja je usmjerena na suzbijanje organizovanog kriminala i sistemske korupcije, uhapsili 11 lica povezanih sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana