Incko traži da međunarodna zajednica reaguje zbog murala sa likom Ratka Mladića

GS
Incko traži da međunarodna zajednica reaguje zbog murala sa likom Ratka Mladića

FOČA - Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko saopštio je da je odlučio da lično obiđe sve lokacije u BiH na kojima se nalaze murali sa likom ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

- I Kalinovik, i Nevesinje, i Gradišku, i Gacko, pa i ovaj posljednji u Foči. Namjeravao sam, nakon izricanja pravosnažne presude, poslati pismo opštinskim načelnicima sa zahtjevom da nalože uklanjanje provokativnih murala – naveo je Incko.

Dodao je da nije mogao da vjeruje kada je pročitao 20. aprila ove godine na jednom portalu da je Ratko Mladić u Foči dobio mural dužine 25 metara.

Naglasio je da je otišao ovih dana u Foču, gdje je „namjeravao da razgova sa mladim načelnikom nakon što lično provjeri kako doista izgleda mural posvećen Mladiću“.

-No, nakon šoka, grča i nevjerice koje sam osjetio u ovom gradiću s puno velikih murala sa velikim ratnim zločincima, shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civilizovanog svijeta umjesto da molim i prizivam načelničku razboritost, kako u Foči tako i u Kalinoviku, Nevesinju i drugdje - kategoričan je Inzko.

Naglašava de je situacija danas toliko nakaradna da možemo sačiniti „turističku kartu top gradova u BiH sa muralima ratnim zločincima“.

-Foča je tu zasigurno među „prvacima'“. Brojne su i velike i male ulice i trgovi u Republici Srpskoj nazvani po pravomoćno presuđenim ratnim zločincima, ali i po onima koji su uspjeli izbjeći ruku pravde, a njihove zločine su dokumentovale i TV kamere. Ove sedmice se širom svijeta, kilometrima daleko od BiH, održavaju komemoracije žrtvama srebreničkog genocida. Od najudaljenije Australije, preko Kanade do hrvatskog Sabora prisjećaju se srebreničke tragedije - naglašava visoki predstavnik.

Dodaje da, „istovremeno dok se cijeli svijet s pijetetom i poštovanjem sjeća srebreničkih žrtava, u BiH ili preciznije entitetu Republika Srpska, svjedočimo štovanju i veličanju arhitekata tih zločina, osuđenih ratnih zločinaca, negiranju genocida u Srebrenici, relativizaciji historijskih činjenica, itd“.

-I sve to svakim danom sve više i više. Da li je Savjet za implementaciju mira implementirao mir u BiH? Mogu li se po cijelom svijetu komemorirati srebreničke zrtve, a u BiH veličati njihov krvnik? Koji usred Foče s naslikanom glavom od dva metra svakom normalnom čovjeku ledi krv u žilama. Uključujući visokog predstavnika. Ko će se u takvim uslovima vratiti u taj grad? Sprovodili li se tako Aneks 7 Dejtonskog sporazuma!? - pita je Incko.

Zaključio je da međunarodna zajednica što prije treba razmotriti moguće dalje korake.

-Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo u civilizovanom svijetu, i to mora imati posljedice - rekao je Incko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana