Ilić: Ne postoji zakon po kome mandat može biti dodijeljen žrijebanjem

Srna
Ilić: Ne postoji zakon po kome mandat može biti dodijeljen žrijebanjem

BANjALUKA- Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mladen Ilić smatra da ne postoje propisi niti zakonska rješenja po kojim je Centralna izborna komisija BiH dodijelila žrijebom mandat delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ilić je naveo da postoji 11 načina da neko može prestati biti delegat u Domu naroda, odnosno da bude razrješen te funkcije, ali da u ovom slučaju nije ispoštovan nijedan od njih.

- Sva lakrdija sa kinder jajima i izvlačenjem loptica koju smo juče mogli da vidimo nastavak je nakaradnog sitstema i nakaradne politike koju vodi CIK i došli smo u situaciju da organ koji bi trebao da kontroliše sve ove stvari bude onaj koji pravi lakrdiju od svega toga - rekao je Ilić Srni.

On je napomenuo da SNSD ima i druge mogućnosti djelovanja u Domu naroda, te da sa koalicionim partnerima ima sve u svojim rukama.

- Imali smo priliku da vidimo da je jedna komisija, odnosno institucija ovog tipa, koja treba da radi svoj posao, dovela u situaciju da preuzima nadležnost drugih institucija, prvenstveno Narodne skupštine Republike Srpske, to jeste da ona bude ta koja bira predstavnike srpskog naroda u bilo kojoj od institucija - rekao je Ilić.

On je dodao da se postavlja pitanje zašto služe izbori i zbog čega građani izlaze i glasaju, kada neko sebi može dati za pravo da prekraja volju naroda ili da kroji političke procese onako kako im odgovara.

Ilić smatra da je riječ o nastavku lakrdije CIK-a u režiji ljudi koji sjede u toj komisiji.

- Izborni zakon BiH i sve ono što predstavlja ili ne predstavlja CIK mora da bude jedna od najvažnijih pitanja na nivou BiH, jer ukoliko se ovakav trend nastavi postavlja se upitnik iznad glave svakog ko želi na bilo koji način da učestvuje u političkim procesima u ovoj zemlji - rekao je Ilić.

CIK BiH je juče, mimo svih zakonskih procedura, dvije godine nakon legalno i legitimno sprovedenih izbora, izvukao iz bubnja kandidatsku listu PDP-a na žrijebanju za dodjelu mandata iz reda srpskog naroda iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Imajući u vidu da delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske, ovim načinom izbora delegata nije se poštovala volja građana.

Osim liste PDP-a, u bubnju je bila i lista Ranke Perić Romić na kojoj je Snježana Novaković Bursać iz SNSD-a, koja je u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon opštih izbora 2022. godine izabrana u Dom naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana