Ikonić: Hataj nestao s lica Zemlje, nada i dalje postoji

GS
Ikonić: Hataj nestao s lica Zemlje, nada i dalje postoji

HATAJ - Članovi Spasilačke službe „Volf“ iz Foče i Istočnog Sarajeva i Gorske službe spasavanja iz Bijeljine i dalje su u gradu Hataj na jugu Turske koji je u zemljotresu pretrpio ogromna razaranja.

Načelnik Spasilačke službe Volf Nenad Ikonić rekao je za RTRS da za nekoliko dana počinje potpuna sanacija, dodavši da je "grad od 1,5 miliona ljudi nestao s lica Zemlje".

On je rekao da još uvijek postoji nada da ima preživjelih, pogotovo pod ruševinama velikih zgrada koje nisu potpuno urušene.

Ikonić je dodao da će tim spasilaca iz Srpske danas obići lokacije koje do sada nisu pretražene.

Dodao je da rad i potragu otežavaju tijela zarobljena pod ruševinama pored kojih se, kako je rekao, moraju provlačiti kako bi sve pretražili.

Ikonić je rekao da članovi Spasilačke službe Volf iz Foče i Istočnog Sarajeva i Gorske službe spasavanja iz Bijeljine ostaju u Turskoj dok god to bude potrebno.

Ikonić za Anadoliju napominje da se osmi dan nalaze u Hataju i da počinje sanacija grada.

-Većina timova se povukla, mi smo i dalje ostali, pretražujemo ruševine pokušavamo da pronađemo, da dođemo do preživjelih ispod ruševina. To nam je svakodnevica, dobijamo koordinate od AFAD-a, tima koji je zadužen sa spašavanje, tako radimo cijele dane i noći - izjavio je Ikonić.

Rekao je spasioci spavaju po četiri do pet sati, a i dalje se nadaju da će ispod ruševina pronaći preživjele građane.

Ikonić je istakao da su se u prethodnim godinama dosta spremali za ovakve situacije, imali su mnogo obuka sa turskom Upravom za katastrofe i vanredne situacije (AFAD), preko Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Naglasio je da su ih obučavali instruktori iz AFAD-a koji su sada glavnokomandujući, te da su imali oko 45 ciklusa obuke iz USAR-a, odnosno urbanog spasavanja.

-Navikli smo, ali ni oni nisu bili spremni za ovaj stepen razaranja. Imali su u proteklim godinama velike zemljotresa, ali ovi zemljotresi su zbrisali cijele gradove sa lica zemlje. Na to čovjek ne može da se navikne. Jednostavno ostaneš bez riječi. Gdje god pogledate, lijevo, desno, grad je nestao - rekao je Ikonić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana