Iguman Sava u posjeti Kraljevskom dvoru

Tanjug
Iguman Sava u posjeti Kraljevskom dvoru

BEOGRAD - Kraljevska porodica je danas u Kraljevskom Dvoru u Beogradu dočekala visokoprepodobnog arhimandrita Savu, igumana manastira Visoki Dečani, jedne od najvećih svetinja srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini, Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Kraljevskog dvora.

Kako se dodaje u saopštenju, otac Sava bio je u pratnji monaha Amfilohija, a oni su ovu priliku iskoristili da sa članovima kraljevske porodice razgovaraju o stogodišnjici od posjete kralja Aleksandra I, koji je zajedno sa kraljicom Marijom, srpskim patrijarhom, episkopima i državnim velikodostojnicima, posjetio Carsku Lavru manastir Visoki Dečani i svojim potpisom otvorio Spomenicu, u koju su se upisali svi gosti koji su tom prilikom posjetili manastir.

Takođe, ističe se da je tokom nedavnih posjeta princa nasljednika Filipa Dečanima, otac Sava s velikim zadovoljstvom pokazao tu knjigu koju bratstvo čuva kao jedno od najvećih blaga.

Iguman je, kao poseban dar, prestolonasljedniku Aleksandru, u ime monaškog bratstva, uručio fototipsko izdanje pomenute Spomenice koju je svojim potpisom otvorio njegov djed.

Prestolonasljednik je dobio prvi primjerak ovog izdanja.

- Bilo je veliko zadovoljstvo da ugostimo visokoprepodobnog arhimandrita Savu u Kraljevskom dvoru. Visoki Dečani su jedna od najvećih svetinja i nepresušni izvor duhovnosti našeg naroda. Oni su jedno od vrela iz kojih se napaja duša našeg naroda, mjesto iz kojeg izviru naši korijeni, koje nam daje snagu da prebrodimo sve teškoće. Razgovarali smo, naravno, i o stradanju srpskog naroda na našoj svetoj zemlji, koliko našim ljudima znači svaka podrška i pomoć i koliku utjehu pronalaze u našoj svetoj crkvi. Veoma sam ponosan na svog sina Filipa, koji nastavlja moj put, ali i put svih naših predaka iz dinastije Karađorđevića, snažnom posvećenošću našem narodu na Kosovu, dobrobiti i opstanku Srba na vjekovnim ognjištima, rekao je Aleksandar Karađorđević.

On je dodao da je zahvalan ocu Savi i cijelom bratstvu što su, zajedno sa svim drugim svetinjama, "jedan od najjačih stubova opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji".

Sutra će biti tačno 39 godina otkako su se 21. septembra 1985. godine, u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Londonu vjenčali prestolonasljednik Aleksandar i princeza Katarina.

Kum na vjenčanju bio je grčki kralj Konstantin, a stari svat prestolonasljednikov stric, Kraljević Tomislav.

- Svaka ljubavna priča je posebna, jedinstvena i lijepa. Život nije odredište, već putovanje, a mi smo započeli naše putovanje obećavši da ćemo ispuniti snove jedno drugom, jer svaki brak je zajednica i timski rad. Zajedno smo postigli nemoguće. Proveli smo posljednjih 39 godina jačajući jedno drugo, odgajajući djecu, prebrodili oluje, voljeli svoju djecu, unuke i praunuke, pružali zagrljaj utjehe u trenucima tuge, pomagali jedno drugom u vremenima bolesti, slavili zajedno u vremenima radosti, a najviše od svega, blagosloveni smo da svoju ljubav i trud podijelimo sa Srbijom i našim narodom, navodi se u saopštenju Karađorđevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana