I zvanično počela trka za fotelje!

GS
I zvanično počela trka za fotelje!

SARAJEVO - U ponoć je i zvanično počela predizborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 6. oktobra.

Stranke, stranački i nezavisni kandidati će do 5. oktobra, do 7 sati, moći da predstavljaju svoje programe, nakon čega će nastupiti 24-časovna izborna tišina.

Učešće na izborima ovjereno je za 296 političkih subjekata i 26.089 kandidata. To obuhvata 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina i devet lista nezavisnih kandidata.

Za skupštine opština i opštinska vijeća ovjereno je učešće 25.703 kandidata, među kojima je 42,61 odsto žena.

Kada je riječ o kandidatima za načelnike, odnosno gradonačelnike, ima ih 386, od toga je 29 žena.

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić saopštila je juče da svi politički subjekti kampanju mogu sprovoditi na cijeloj teritoriji BiH, a nadležni organi su dužni da obezbijede slobodu njihovog kretanja i kretanja njihovih birača i pristalica, kao i ravnopravan tretman u njihovim zahtjevima da javna mjesta koriste u svrhu kampanje.

Ona je navela da su politički subjekti dužni da obezbijede ravnopravnu promociju kandidata oba pola u izbornoj kampanji.
Za kršenje izbornih pravila predviđene su kazne do 30.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana