I vojni povjerenik čeka ishod oktobarskih izbora

Marijana Miljić Bjelovuk
I vojni povjerenik čeka ishod oktobarskih izbora

SARAJEVO - U nadležnim institucijama na nivou BiH teško dolazi do imenovanja kadra kojem je istekao mandat i u onim standardnim okolnostima, a svaki izbori pa tako i oni lokalni koji nam slijede sve te procedure prolongiraju za dva, tri pa i više mjeseci.

Dokaz tome je i Parlament BiH i njihove komisije, jer je rad u toj zakonodavnoj instituciji u potpunosti utihnuo zbog predstojećih izbora.

Kalendar zasjedanja za septembar je skoro u potpunosti prazan jer su svi poslanici na terenu, rade na promociji svojih stranaka i ubiranja glasova na lokalu. Ti njihovi nastupi na mitinzima dodatno prolongiraju imenovanja kadra kojem je istekao mandat još prošle godine. 

Parlamentarnom vojnom povjereniku Bošku Šiljegoviću mandat je istekao početkom marta prošle godine. U Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH nisu se uspjeli dogovoriti ko bi mogao da bude Šiljegovićev nasljednik u proteklih godinu i po, a u mjesecu pred izbore o tome niko i ne govori. Niti će govoriti dok izbori ne budu okončani. Onda će koji mjesec potrošiti na analizi uspjeha i neuspjeha i na pragu smo 2025. godine.

- U vezi sa imenovanjem vojnog povjerenika nema nikakvih aktivnosti. Ne zasjedaju komisije, kao niti jedan i drugi dom Parlamenta BiH zbog lokalnih izbora. Ništa se ne zna dok ne prođe 6. oktobar. Nakon toga vidjećemo šta i kako o pitanju imenovanja parlamentarnog vojnog povjerenika - kazali su “Glasu Srpske” u Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH. 

Šiljegović je “Glasu” rekao da mu je mandat istekao 7. marta te da na toj funkciji ostaje dok ne bude okončana procedura imenovanja njegovog nasljednika.

- Koliko sam upućen, postoje četiri kandidata za parlamentarnog vojnog povjerenika. Svi ti prijedlozi su na stolu Zajedničke komisije za odbranu. U suštini niko od predloženih kandidata nema potrebnu komisijsku većinu da bi dalje otišao na potvrđivanje u Parlament BiH. Potrebno je minimalno sedam glasova u Zajedničkoj komisiji, od toga najmanje po jedan glas iz svakog doma i po jedan glas od predstavnika sva tri naroda. Tako da je to neka šahovski rečeno pat pozicija - kazao je Šiljegović, koji nije u trci za novi mandat, jer za to ne ispunjava uslove.  

On je u septembru 2009. godine počeo probni mandat, a krajem 2012. godine započeo prvi petogodišnji mandat kao parlamentarni vojni povjerenik, a potom je izabran i u drugi petogodišnji mandat. Zakon je propisao mogućnost jednog ponovnog izbora parlamentarnog vojnog povjerenika.

Trebalo bi svakako napomenuti i da su generali Oružanih snaga ostali dvije godine duže od redovne rotacije na tim pozicijama. Odnosno, oni su ispratili one prethodne opšte izbore, koji su održani 2022. godine, van mandatnog perioda na koji su imenovani.

Nadležnost 

Pozicija parlamentarnog vojnog povjerenika uspostavljena je sa ciljem jačanja vladavine prava, zaštite ljudskih prava i sloboda vojnih lica i kadeta u Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane BiH. 

Njegov zadatak je da vrši kontrolu rada i drugih pitanja u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda vojnih lica i kadeta u oblasti odbrane. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana