I Strazbur će čuti za srpske patriotske pjesme

Marijana Miljić Bjelovuk
I Strazbur će čuti za srpske patriotske pjesme

BANjALUKA, BEOGRAD - Pravosuđe u Hrvatskoj do sada je kaznilo 15 Srba na zatvorske i novčane kazne zbog izvođenja patriotskih pjesama i objavljivanja fotografija na društvenim mrežama i “Jutjubu”, a slučaj hapšenja advokata Nemanje Berića iz Beograda, koji je prije četiri dana izašao iz zatvora u Šibeniku, mogao bi dati odgovor na mnoga pitanja jer će, kako sada stvari stoje, on ići i do suda u Strazburu da bi utvrdio da li se u ovom slučaju radi o prekršaju.

Posljednji slučaj kažnjavanja Srba zbog izvođenja patriotskih pjesama jeste onaj iz Zadra, u kojem je opštinski sud donio presudu protiv dvojice članova srpske pjevačke grupe “Jandrino jato” i osudio ih na novčane kazne zbog toga što su 2022. godine u Mrkonjić Gradu na javnoj priredbi izvodili pjesmu Mile Delije “Jovan Dalmatinac”, kao i zbog pjesme “Marširala kralja Petra garda”. U presudi suda u Zadru navedeno je da su oni, kao državljani Hrvatske, kažnjeni jer su prekršili Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno zbog toga što su na društvenim mrežama dostupni snimci pjevanja pjesama koje, kako navode, slave i veličaju Republiku Srpsku Krajinu te  pripadnike oružanih pokreta. Prije toga uhapšen je i advokat Berić, koji je u zatvoru proveo 15 dana.

Žalbe ključne 

Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da je prema njihovim evidencijama od 2017. godine čak 15 Srba proglašeno krivim u Hrvatskoj i osuđeni su za prekršaj protiv javnog reda i mira, odnosno stavljanje sadržaja na društvene mreže i “Jutjub”. 

- Od njih 15, u 14 slučajeva izrečene su pravosnažne presude i niko od njih nije uložio žalbu. Deset Srba je odslužilo kaznu zatvora, a pet platilo novčane kazne -  rekao je “Glasu” Štrbac i dodao da je članovima grupe “Jandrino jato” suđeno u Zadru, a ostalima u Šibeniku. 

Naglasio je da su prošle godine u maju drastično povećane kazne za prekršaj protiv javnog reda i mira u Hrvatskoj i to za čak 24 puta. 

- Prije toga su se te novčane kazne kretale od 20 do 150 evra, a od prošle godine povećane i to na iznos od 700 do 4.000 evra - naveo je Štrbac. 

Naglašava da jedino u slučaju hapšenja Berića presuda nije konačna. 

- Očekujemo da će on uložiti žalbu na presudu od 15 dana zatvora koju je odležao i da će ići sve do Strazbura. Time bi se kroz sudsku praksu iskristalisalo da li je to što su sudovi do sada u Hrvatskoj kažnjavali zaista prekršaj, odnosno da li je objava tih sadržaja na društvenim mrežama i fotografija Draže Mihailovića, Ratka Mladića i izvođenje nekih pjesama Baje Malog Knindže ili Mile Delije zaista prekršaj ili nije. Odgovore na sva ta pitanja treba da da sudska praksa - kazao je Štrbac. 

Naglašava i da je jedino Berić idealna ličnost da ide do kraja, do Strazbura. 

- Nema šta da izgubi, kaznu je izdržao. Dobio je i tri mjeseca zabrane ulaska jer on jedini nema državljanstvo Hrvatske, a ostali imaju - naveo je Štrbac. 

Na kraju naglašava da, dok Berić leži u zatvoru zbog pjesme “Kad sam bio mali” koju je otpjevao sa Bajom Malim Knindžom, uporedo s tim Tompson izvodi koncert na kojem su svi u transu, svi pjevaju s njim, uključujući i ministre u Vladi Hrvatske. 

- Pitaju me zašto njih ne gone! Pa, znate zašto! Zato što to ne vrijeđa hrvatske osjećaje, ne vrijeđa ih jer svi su u transu, to ih ushićuje, uzdiže, ministri aplaudiraju. Koga vrijeđa to što Tompson pjeva? Pa, Srbe. To u prevodu znači da bi Srbi po sistemu reciprociteta trebalo da rade isto što i Hrvati našim Srbima -  zaključio je Štrbac. 

Berić: Idemo do kraja 

Advokat Nemanja Berić, koji je 10. avgusta uhapšen na graničnom prelazu Bajakovo kada se iz rodnog Knina vraćao u Beograd, gdje živi, pušten je iz zatvora u Šibeniku nakon 15 dana. Berić za “Glas” navodi koji su njegovi dalji potezi kako bi do kraja raskrinkao rad pravosudnih organa u Hrvatskoj.  

- Odmah sam uložio žalbu i na rešenje o zadržavanju, pošto je to određeno samo iz razloga da ja ne ponovim krivično delo, a meni stavljaju na teret fotografije koje su objavljene prije pet, šest, sedam pa i osam godina. Kod njih je rok zastarelosti četiri godine. Međutim, sutkinja mi je odmah u sudnici na to rekla da je baš briga što je to zastarelo i da će ona mene zatvoriti bez obzira na sve. Tako da je odbila žalbu i osudila me na 15 dana zatvora zbog objavljivanja sadržaja na “Fejbuku” - kazao je Berić.

Rok za žalbu na tu presudu, navodi on, ističe u subotu, a s obzirom na to da je riječ o neradnom danu, prebacuje se za ponedjeljak.

- Moji advokati uložiće žalbu na tu presudu o kojoj će odlučiti Visoki prekršajni sud Hrvatske u Zagrebu, a ako oni žalbu odbiju i odluku potvrde, idem ka Ustavnom sudu te zemlje. Na kraju, ako bude potrebe, ići ćemo i do Suda za ljudska prava u Strazburu. Sve ću isterati do kraja, čisto da se ustanovi ta sudska praksa - ističe Berić. 

Podsjeća da niko prije njega nije ulagao žalbe, uglavnom iz straha. 

- Ljudima je presuđeno zbog pesama. Sami sebi su rekli da će to izdržati. Nikome ništa. Pojeo vuk magarca. Želim, ne zbog sebe, nego zbog svih ostalih Srba kojima ovo može da se desi kada god pokušaju da uđu u Hrvatsku, da idem do Strazbura. Pa neka na kraju Sud za ljudska prava ustanovi praksu pa ako utvrde da to nije prekršaj, onda ljudi bez ikakve bojaznosti mogu da putuju - naglašava Berić.

Navodi i da je njegov advokat iz Zagreba sam rekao da je nemoguće odrediti pritvor u prekršajnom postupku.

- Sa tim se nije susreo u dve decenije dugoj advokatskoj karijeri. To je suludo. Borićemo se do kraja, pa ćemo videti šta će biti - zaključio je Berić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana