I prve analize raskrinkale podvale Zagreba

Marijana Miljić Bjelovuk
I prve analize raskrinkale podvale Zagreba

BANjALUKA - Rezultati prvog seta istraživanja na području Novog Grada s ciljem rušenja namjera Hrvatske da s druge strane Une, na Trgovskoj gori, odlaže nuklearni otpad su očekivani i stav komšija da to neće ostaviti posljedice nema nikakvo uporište.

Poručeno je to juče sa prezentacije prvog seta istraživanja koji su uradili Institut za javno zdravstvo RS i Republički zavod za geološka istraživanja. Istraživanja su započeta 2. oktobra prošle godine na području Novog Grada, a početna lokacija je bilo naselje Mlakve, jer je ono najbliže Trgovskoj gori sa strane granice BiH.

Izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, samo nekoliko stotina metara vazdušne linije od zaštićenog područja Parka prirode “Una”, dovela bi u pitanje opstanak 250.000 ljudi koji žive u 13 opština u slivu rijeke Une.

Opasnosti

Jelena Marinković iz Instituta za javno zdravstvo RS istakla je da rezultati prvog seta istraživanja na području Novog Grada pokazuju nivo prirodne radioaktivnosti.

- To je očekivano i pomoći će u slučaju najgoreg scenarija, a to je da Hrvatska počne odlaganje otpada na ovoj lokaciji - kazala je Marinkovićeva.

Poručila je da će uspostavljanjem strateškog monitoringa životne sredine prije nego što se pusti u funkciju dobiti snimak nultog stanja životne sredine u Novom Gradu.

- Znaćemo kakva je situacija prirodne i vještačke radioaktivnosti na toj teritoriji, tako da možemo prepoznati ako zaista dođe do kontaminacije sa Trgovske gore - rekla je Marinkovićeva.

Podsjetila je da su od oktobra prošle godine rađena mjerenja radioaktivnosti na uzorcima iz životne sredine, odnosno na uzorcima vode iz Une, vode za piće, tla, hrane, te analize atmosferskih padavina.
Zamjenik direktora Republičkog zavoda za geološka istraživanja Cvjetko Sandić rekao je da prvi preliminarni podaci do kojih su došli pokazuju da nisu baš tačne tvrdnje kolega iz Hrvatske koje su u svojim studijama navele da karbonske naslage koje izgrađuju teren oko Novog Grada i Trgovske gore spadaju u hidrogeološke izolatore, što znači da ne propuštaju podzemnu vodu.

- Pretpostavka je da će se u slučaju nekog akcidenta sva ta štetna materija transportovati kroz podzemne tokove. Naša preliminarna istraživanja govore da imamo određena procjeđivanja, ali u ovom trenutku ne možemo argumentovano to da tvrdimo, zbog čega ćemo raditi dodatna istražna bušenja i mjerenja, što će biti dobra podloga da to bude naš kontraargument da nije sve tako homogeno, već naprotiv, heterogeno - poručio je Sandić.

On je dodao da su, prema mišljenjima struke, istraživanja koja su rađena u Hrvatskoj površna, odnosno da ne sagledavaju sav sastav geološkog terena sa različitih aspekata, jer je područje sklono i seizmotektonskoj aktivnosti, klizištima...

- Sve su to argumenti koje geološka struka treba da sabere i ponudi kao nešto što je protiv, a pravnici na kraju da odbrane - istakao je Sandić koji vjeruje da će konačna geološka istraživanja biti završena do kraja godine.
Dalji koraci

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vipotnik kazao je za “Glas Srpske” da će rezultati prvog seta istraživanja koji su predstavljeni uveliko značiti kao dodatna argumentacija u borbi protiv namjera Hrvatske da na Trgovskoj gori, odnosno na Čerkezovcu, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

Naglasio je da će pored terenskih istraživanja, da bi kompletirali argumentaciju protiv Hrvatske, sprovesti i određena naučna istraživanja.

- Na taj način bismo putem tih istraživanja, odnosno dobijenih rezultata ukazali i na druge opasnosti koje jedno takvo odlagalište može da donese, a prije svega na aspekte socijalne sigurnosti, ekonomske stabilnosti i probleme migracija te bezbjednosne rizike - poručio je Vipotnik.

U skladu sa tim, naglašava, već duže vrijeme sarađuju sa akademskom zajednicom, prije svega javnim univerzitetima u Republici Srpskoj i Akademijom nauka i umjetnosti RS.

- U saradnji sa njima tražimo najbolje modalitete kako da sprovedemo ova istraživanja. Tu smo već došli do određenih zaključaka i vrlo brzo ćemo izaći sa jednim takvim projektom, a prvi set tih istraživanja radićemo na teritoriji Novog Grada i lokalnih zajednica koje bi potencijalno bile direktno najugroženije - naveo je Vipotnik.

Pored toga, naglašava, rade i mnoge tehničke stvari te dodaje da su trenutno u poziciji izmjena članova ekspertskog i pravnog tima u skladu sa potrebama sa terena.

- Dodajemo određene ljude u timove, ali, sa druge strane, i određene ljude izbacujemo iz tima. Da bismo pobijedili u ovoj borbi, svako u svom segmentu mora da da svoj maksimum, dakle, da stoprocentno učestvuje u ovim procesima. Kod određenih pojedinaca je došlo do zamora, zasićenja i jednostavno ne mogu da prate taj intenzitet i oni jednostavno ne mogu i neće biti dio timova u daljoj borbi protiv namjera Hrvatske - zaključio je Vipotnik.

Pravo na život

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača istakao je da odustajanje Hrvatske od namjere da odlaže opasni otpad u naredne četiri godine ne znači i definitivno odustajanje i vjeruje da će susjedna zemlja nastaviti intenzivan rad na ovom projektu.

- Moji sugrađani su u neizvjesnosti i strahu, očekuju od Republike Srpske i BiH da zaštite njihovo pravo na život - rekao je Drljača i dodao da se ove godine očekuje da Hrvatska donese studiju uticaja na životnu sredinu i da će to biti momenat kada institucije u BiH moraju biti naučno i pravno spremne da odgovore na to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana