I pokloni upakovani u pravilnik

Vedrana Kulaga Simić
I pokloni upakovani u pravilnik

SARAJEVO - U Ministarstvu finansija i trezora BiH napisana je nova verzija pravilnika kojim je ranije već propisana potrošnja novca iz zajedničke kase za takozvanu reprezentaciju, ali sada su svoje mjesto u tom dokumentu zvanično dobili i računi od kupovine poklona.

Rukovodioci institucija i pojedini drugi službenici na nivou BiH imaju pravo da na mjesečnom, odnosno godišnjem nivou dio novca iz budžeta daju za pokrivanje troškova iz ugostiteljskih objekata za hranu i piće, a u sklopu poslovnih aktivnosti.

U brojnim revizorskim izvještajima nadležni su upozoreni da ima računa koji su dostavljeni na pravdanje po osnovu reprezentacije, ali za koje nisu mogli utvrditi kojim povodom su nastali, jer su nedostajala obrazloženja razloga troška koja bi se mogla dovesti u vezu sa službenim aktivnostima i opravdanošću trošenja javnih sredstava.

Revizori su otkrili da su ukupni računi stalno veći od odobrenog iznosa, ali i da su na pojedinim adresama nabavljali poklone na temelju internih akata kojim su regulirane procedure i pravila primanja i davanja poklona.

- Suštinski se pokloni tretiraju kao trošak reprezentacije, ali takav vid izdataka nije regulisan Pravilnikom Savjeta ministara BiH o korišćenju sredstava za reprezentaciju, jer se pod pojmom reprezentacije isključivo spominje pravo na korišćenje sredstava za ugostiteljske usluge. Činjenica je da, ipak, u institucijama postoje realne potrebe u pogledu tih nabavki u određenim i opravdanim slučajevima koji nisu prepoznati u Pravilniku - istaknuto je u posljednjem revizorskom izvještaju o izvršenju budžeta za 2021. godinu, a koji je objavljen krajem prošle godine.

Njihove preporuke da je potrebno promijeniti pravilnik su prihvaćene te su u fazu konsultacija već upućene izmjene i dopune.

Iz resora finansija i trezora, koji pokriva tu oblast, poručuju da je praksa pokazala da institucije različito postupaju kada je riječ o poklonima.

Nova pravila, koja treba da budu usvojena u Savjetu ministara, definišu da se reprezentacijom smatraju i pokloni koje institucija poklanja stranim delegacijama, predstavnicima međunarodnih organizacija, institucijama ili organizacijama svih nivoa vlasti u BiH te istaknutim pojedincima.

Prilikom analize propisa utvrđeno je da pitanje primanja poklona nije potrebno regulisati na nivou Savjeta ministara BiH, imajući u vidu da su Zakonom o sukobu interesa nedvosmisleno utvrđena ograničenja kada je u pitanju prijem poklona.

Propisana je i obaveza institucija BiH da donesu interne propise kojima će precizno regulisati postupak, način evidentiranja, predaje i čuvanja primljenih poklona i utvrđena obaveza Centralne izborne komisije (CIK) BiH da uspostavi i vodi centralni registar poklona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana