I nakon 31 godinu bez kažnjenih za stradanje kupreških Srba

Srna
I nakon 31 godinu bez kažnjenih za stradanje kupreških Srba

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je da za stradanje kupreških Srba niko nije kažnjen ni 31 godinu od tog svirepog zločina, koje su počinili Hrvatska vojska i paravojne snage nad 54 srpska civila.

Linta je napomenuo da se znaju imena svih žrtava i imena više od sto učesnika u njihovom ubijanju, te podsjetio da je više od 150 Srba odvedeno u logore po zapadnoj Hercegovini i Hrvatskoj u kojima su zvjerski mučeni i prošli pravu golgotu.

Iz Saveza Srba iz regiona saopšteno je da je najveći broj njih ubijen u periodu od 3. aprila kada su jake hrvatske snage napale Kupres i 10. aprila 1992. godine.

Linta je naglasio da je stradanje kupreških Srba još jedan u nizu svirepih i monstruoznih zločina počinjenih nad srpskim narodom.

“Tragična je činjenica da su u Sarajevu, Zagrebu i zapadnom dijelu međunarodne zajednice i dalje na sceni sramni pokušaji ignorisanja svakog zločina nad Srbima”, istakao je Linta.

On je ocijenio da ni gotovo 28 godina od završetka rata i dalje nema pravde za srpske žrtve.

“Međutim, koliko god drugi umanjivali i negirali srpske žrtve naša je obaveza da ih se uvijek sjećamo i da nam budu opomena da zlo nikada ne spava”, napomenuo je Linta.

Linta smatra da Srbija treba da osnuje memorijalni centar srpskih žrtava na prostoru bivše Jugoslavije s ciljem pokretanja aktivne diplomatske, pravne i političke borbe za istinu o stradanju srpskog naroda devedesetih godina prošlog vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana