I IOM juri kontejnere

Vedrana Kulaga Simić
I IOM juri kontejnere

BANjALUKA, BIHAĆ - Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u BiH je u susret zimi krenula u nabavku vreća za spavanje u ekstremnim uslovima, toplih deka te kontejnera za smještaj migranata, kojih ima nekoliko hiljada u privremenim prihvatnim centrima, ali i van njih.

Javni poziv za dostavljanje ponuda ističe, prema podacima sa zvaničnog sajta IOM-a, polovinom mjeseca, a na listi potrepština je i nabavka i isporuka neprehrambenih artikala za potrebe tih centara. IOM godišnje za ublažavanje posljedica migrantske krize potroši milione maraka, a i nadležni u BiH su ranije imali zamjerki jer ništa od toga ne ide preko domaćih računa, tako da nemaju uvid u stanje.

Zanimljivo je da je IOM krenuo u potragu za kontejnerima imajući u vidu da ranije predloženi sporazumi, prvenstveno onaj sa Austrijom, u vezi sa pozajmicom 135 kontejnera nije dobio svu potrebnu podršku na nivou BiH, mahom zbog političke krize u zemlji.

Šefica Misije IOM-a u BiH Laura Lungaroti je prije nekoliko dana rekla da će za migrante koji se zateknu na teritoriji BiH tokom zime biti dovoljno smještajnih kapaciteta i da je i dalje u fokusu da sa partnerima poboljšavaju uslove u privremenim prihvatnim centrima, a posebno pred zimski period. Poseban akcenat se stavlja na uređivanje centra “Lipa” kod Bosanskog Petrovca koji bi, kada radovi budu završeni, trebalo da primi oko 1.500 migranata, ali je upravo nedolazak kontejnera, uz još neke druge stvari, odgodio zvanično otvaranje koje je bilo u planu u septembru.

Unsko-sanski kanton od početka migrantske krize zbog blizine granice sa Hrvatskom trpi najveći pritisak. Mnogi od njih nastoje na sve načine da se dočepaju evropskog tla, a u Graničnoj policiji BiH za “Glas Srpske” su potvrdili da i dalje njihove jedinice na ulazu u BiH imaju posla na dijelovima oko Zvornika i Višegrada.

- I dalje su nam u ispomoći kolege iz drugih policijskih agencija u BiH, te su skoro svi naši ljudski i materijalno-tehnički kapaciteti od početka migrantske krize raspoređeni na istočni dio granice. Od početka ove godine pripadnici Granične policije BiH odvratili su više od 4.800 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska granice. Prema državljanstvu, najviše ih je iz Pakistana, Avganistana, Maroka, Bangladeša - rekla je portparolka Granične policije Franka Vican.

Graničari su od početka godine u vidu donacija dobili određenu opremu te kombi i terenska vozila za bolji nadzor granice, s posebnim naglaskom na sprečavanje i suzbijanje nezakonitih migracija te krijumčarenja ljudi. U pet prihvatnih centara je oko 3.000 osoba, a prema procjenama IOM-a, njih oko 1.100 je izvan prihvatnih centara.

Teretna vozila

S obzirom na navode da je migranata sve više u pograničnim dijelovima, u Graničnoj policiji BiH su potvrdili da su od početka godine u tovarnom prostoru teretnih vozila otkrili oko 260 migranata u 80 slučajeva gdje su tako pokušali nezakonito preći granicu.

- Ovi slučajevi najčešće su evidentirani u zoni odgovornosti jedinica Brod, Orašje, Gradiška i Zvornik - zaključili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana