I delegati u Domu naroda BiH hitno o sprečavanju sukoba interesa

Srna
I delegati u Domu naroda BiH hitno o sprečavanju sukoba interesa

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je danas da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH čiji je predlagač Savjet ministara.

Ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza, obrazlažući hitnost postupka, istakao je da su ispunjene sve pretpostavke da se po hitnom postupku razmatra ovaj zakon s obzirom na kratkoću roka.

"Svi smo svjesni kratkoće roka. Nastupiće štetne posljedice po BiH ukoliko se ne usvoji ovaj zakon", rekao je Bunoza.

Šef Kluba srpskog naroda u Domu naroda Sredoje Nović rekao je, tokom rasprave o hitnosti postupka, da ovaj zakonksi prijedlog zaslužuje hitnu procdeuru, ukoliko je namjera da se dođe do pregovora sa EU.

"Možemo mi pričati da je ovo danas pod pritiskom, ali mislim i da smo uspjeli da dođemo do konsenzusa posljednjih mjeseci. Predlažem da podržimo ovo danas", rekao je Nović i dodao da će Klub srpskog naroda danas dati podršku.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović rekao je da očekuje da BiH u martu otvori pregovre sa EU.

On je podsjetio da je Klub SDA ranije u parlamentarnu proceduru uputio ovaj prijedlog, ali da je to ognorisano i da se čakalo da to uputi Savjet ministara.

"Iz tog razloga, neću glasati za hitnu proceduru. Neću ni biti protiv, biću uzdržan, a nadam se i moje kolege iz Kluba", rekao je Džaferović.

Šef Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš, tokom rasprave o hitnosti postupka, rekla je da je za HDZ neosporna hitnost otvaranja pregovora BiH sa EU, te da će Klub hrvatskog naroda iz tog razloga danas dati podršku.

Prijedlogom zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH, se ispunjava jedan od 14 prioriteta u oblasti vladavine prava u procesu evropskih integracija BiH i jedan od ključnih uslova za dobijanje statusa kandidata.

Cilj ovog zakona je sprečavanje sukoba interesa u vršenju javnih dužnosti u institucijama na nivou BiH, odnosno uklanjanje privatnih uticaja na donošenje odluka, jačanje integriteta, objektivnosti, nezavisnosti, nepristranosti i transparentnosti u vršenju javne dužnosti, prevencija i borba protiv korupcije, te jačanje povjerenja građana u institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana