Borba sa vatrenom stihijom u kanjonu Hrčavke, požar gase helikopteri

GS
Borba sa vatrenom stihijom u kanjonu Hrčavke, požar gase helikopteri

BANjALUKA - Ekipe Helikopterskog servisa Republike Srpske, Republičke uprave civilne zaštite Srpske i zaposleni Nacionalnog parka Sutjeska i jutros rade na gašenju požara u kanjonu rijeke Hrčavke, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Srpske Milan Novitović, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Novitović je istakao da su pripadnici Helikopterskog servisa Srpske djelovali i u večernjim satima i da se požar drži pod kontrolom.

- Ulažu se maksimalni napori da ne dođe do proširenja na dio Zelengore i da se spriječi ugrožavanje Nacionalnog parka Sutjeska od požara - rekao je Novitović.

Novitović je objasnio da se radi o veoma nepristupačnom terenu.

- Sam kanjon rijeke Hrčavke je toliko nepristupačan da niko nije u mogućnosti da djeluje sa zemlje. Ostaje nam da, ulaganjem maksimalnih napora, pripadnici Helikopterskog servisa drže požar pod kontrolom. Sve resurse koje imamo stavljamo na raspolaganje Nacionalnom parku Sutjeska - naglasio je Novitović.

Direktor Nacionalnog parka Aleksandar Kovač rekao je Srni da piloti već drugi dan nadlijeću požarište.

-Bez njihove pomoći ovo bi davno izmaklo kontroli - rekao je Kovač i dodao da i danas očekuje tešku borbu sa vatrenom stihijom.

On je naveo da su ekipe koje su noćas dežurale na požarištu u Nacionalnom parku „Sutjeska“ uspjele da zadrže vatrenu stihiju u kanjonu rijeke Hrčavke.

-Noć je bila uzbudljiva. Radnici Nacionalnog parka „Sutjeska“ dežuraju 24 časa - rekao je Kovač.

On je naveo da su na terenu juče imali podršku Opštinske i Republičke civilne zaštite.

Kovač je rekao da je Vatrogasno društvo iz Gacka na raspolaganje dalo vozilo i jednu cisternu od pet hiljada kubika vode.

Požar u kanjonu Hrčavke, koji je izbio na izuzetno nepristupačnom terenu, juče je tokom dana stavljen pod kontrolu, ali ga je vjetar ponovo aktivirao.

Dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske juče su u prijepodnevnim časovima izbacili 27 tona vode.

Govoreći o požaru u Parku prirode Blidinje, Novitović je rekao da je na tom požarištu izuzetno teška situacija.

U gašenju požara učestvovao je i kanader iz Hrvatske. Požar se približio kućama, franjevačkom samostanu, te uništio gotovo 200 hektara guste borove šum

- Opožarena površina je velika, prijeti da ugrozi samostan - izjavio je Novitović.

On je još jednom apelovao na građane da ne pale vatru na otvorenom.

- Niko sa sigurnošću ne može reći da je požar u Nacionalnom parku Sutjeska izazvao ljudski faktor. Ono što znamo jeste da nije u pitanju prirodni faktor, odnosno udar groma kao što je to bio slučaj na Blidinju - poručio je Novitović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana