Hrvatskim pilotima za zločin na Petrovačkoj cesti sudiće u odsustvu u Beogradu

Veljko Zeljković
Hrvatskim pilotima za zločin na Petrovačkoj cesti sudiće u odsustvu u Beogradu

BEOGRAD - Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Beogradu donijelo je odluku o suđenju u odsustvu hrvatskim pilotima optuženim za ratni zločin na Petrovačkoj cesti, potvrdio je „Glasu Srpske“ advokat Dušan Bratić, zastupnik žrtava s Petrovačke ceste,.

Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Beogradu – Odjeljenje za ratne zločine saopštilo je da je usvojilo prijedlog Javnog tužilaštva za ratne zločine da se četvorici hrvatskih pilota sudi u odsustvu u predmetu "Petrovačka cesta - piloti".

Kako je saopšteno iz Višeg suda, rješenje o suđenju u odsustvu donijeto je 6. avgusta ove godine, a okrivljeni su piloti M.V, R.Z, J.Ž. i B.D, kojima se optužnicom Tužilaštva za ratne zločine od 31. marta 2022. godine, na teret stavlja izvršenje krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Protiv ovog rješenja, navodi se, dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rješenja.

Tužilaštvo Srbije podiglo je optužnice za ratni zločin protiv pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina.

Oni su optuženi da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Posebno odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je u junu 2022. godine optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske, ali proces još nije počeo.

Prema optužnici četvorica okrivljenih se terete da su prekršili Ženevsku konvenciju i naredili avionske napade na civilno stanovništvo, koje je tada zaprežnim vozilima, traktorima i automobilima bježalo iz Hrvatske kroz BiH, kada je ubijeno 13 i ranjeno 24 civila.

Kada je marta 2022. godine podignuta optužnica protiv četvorice pilota za ratni zločin na Petrovačkoj cesti, hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da je ona "politički motivisana" i da se, kako je naveo, Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću. Plenković je tada ponovio da će Hrvatska zaštiti optužene pilote.

-Smatramo da je čitava ova optužnica politički montirana optužnica i tako je gledamo. Srbija treba da se suoči sa svojom prošlošću, sa učincima velikosrpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku -rekao je tada Plenković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana