Hrvatski "šamar" Komšiću odjekuje evropskim putem

Veljko Zeljković
Hrvatski "šamar" Komšiću odjekuje evropskim putem

SARAJEVO - Hrvatski premijer Andrej Plenković, odbijanjem da se sastane sa Željkom Komšićem, još jednom je na najdirektniji način pokazao kakav stav ima prema uzurpatoru hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH.

Kaže ovo za “Glas Srpske” politički analitičar iz Mostara Danijel Vidović komentarišući jučerašnju radnu posjetu BiH predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, premijera Holandije Marka Rutea i Andreja Plenkovića, te izbjegavanje hrvatskog premijera da dođe u Predsjedništvo BiH, što su pojedini federalni mediji nazvali diplomatskim skandalom. Prema riječima Vidovića, skandal jedino može biti to što Komšić već godinama sjedi u fotelji hrvatskog člana Predsjedništva BiH, i to uz pomoć bošnjačkih glasova. 

- Kod Fon der Lajenove i Rutea očigledno su prevagnuli diplomatski razlozi zašto su otišli u Predsjedništvo BiH, iako vjerujem da i oni dobro znaju da Komšić, kao politički radikal, nije dio rješenja, nego jedan od uzroka problema - kaže Vidović podsjećajući da je Plenković jednako postupio i prilikom radnih posjeta BiH 2021. i 2023.

Tokom jučerašnjeg dana održani su zajednički susreti predsjednice Evropske komisije te hrvatskog i holandskog premijera i sa predsjednicom Savjeta ministara Borjanom Krišto i njenim zamjenicima kao i sa članovima Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH. Do posjete je došlo u trenutku kada BiH prolazi veliki test spremnosti da do marta ispuni uslove kako bi i službeno otvorila pregovore za članstvo u Evropskoj uniji. BiH je u novembru dobila uslovno zeleno svjetlo za početak pregovora, odnosno onda kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo.

Predsjednica EK Ursula fon der Lajen istakla je da se jasno vidi napredak u BiH, ali da su potrebni dodatni rezultati, posebno kada je u pitanju demokratija i vladavina prava.Hrvatski premijer je rekao da će Hrvatska i dalje podržavati BiH na evropskom putu, te da se mart, kako svojevrsni Dan “D”, ne smije propustiti. Kako je istakao, BiH se pružila jedinstvena šansa kakva se nije mogla zamisliti ranije.

Slične poruke mogle su se čuti i od Rutea, koji je rekao da ova posjeta ima za cilj da ohrabri sve u BiH da iskoriste aktuelnu situaciju i pozitivan momenat kako bi bio ostvaren napredak na evropskom putu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana