Hronologija Kurtijeve okupacije Kosova i Metohije

RT Balkan
Hronologija Kurtijeve okupacije Kosova i Metohije

KOSOVSKA MITROVICA - Kada su 2. septembra ujutro đaci u Sjevernoj Mitrovici krenuli u škole, na svim važnijim raskrsnicama u Sjevernoj Mitrovici bili su kosovski specijalci, neki od njih nosili su duge cijevi.

Tomislav Pantić iz Istoka, star 85 godina, uhapšen je juče na Kosovu i određeno mu je zadržavanje do 48 sati, osumnjičen je da je počinio ratni zločin.

Hapšenje je izvršeno u trenutku kada je Pantić došao da obiđe svoje imanje u selu Crnce kod Istoka. Kosovo i Metohiju je napustio 1999, u međuvremenu je dolazio više puta sve u pokušaju da povrati svoju otetu imovinu.

Takozvana kosovska policija upala je juče u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću gdje su zaplijenili preostale dinare koje su iznijeli u džakovima, skinuta je i oznaka "Trezor NBS", a iz kancelarija je odnesena i dokumentacija.

Ranije je prištinski premijer Aljbin Kurti potvrdio da su policajci prethodnih dana iznijeli dokumentaciju iz istorijskog arhiva u Leposaviću koja datira od 1943. do 1973. godine. Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da su slične akcije otimanja i odnošenja arhivske građe organizovane uvijek za vrijeme okupacije, tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.

U srijedu uveče, Osnovni sud u Sjevernoj Mitrovici izrekao je mjeru kućnog pritvora u trajanju od 30 dana četvorici mladića koji su u noći između utorka i srijede uhapšeni u tom gradu, a zatim i prebijeni i na razne načine maltretirani u policiji. Mladići koji su pohapšeni dok su se vraćali sa slavlja optuženi su za napad na službeno lice.

U srijedu su, na suđenju Srbinu Gavrilu Milosavljeviću iz Istoka, tužilac i odbrana dali uvodne riječi. Poslije suđenja advokat Dejan A. Vasić izjavio je da je odbrana pokušala da objasni da se optužnica zasniva na izjavi jednog svjedoka koji je "potpuno nekredibilan" i da je ostatak optužnice suštinski nevažan u odnosu na optuženog.

Gavrilović je, objasnio je Vasić, povratnik u Istoku, pokušao je da oslobodi svoj stan, da pronađe posmrtne ostatke majke, a uhapšen je u trenutku kada mu je konačno izdat posjedovni list kojim je postao vlasnik svog stana i u koji je planirao da se vrati sa porodicom.

Ovako, u iščekivanju današnjeg obraćanja građanima Srbije predsjednika Aleksandra Vučića i odluke da li će biti proglašena okupacija dijela teritorije zemlje, ukratko izgleda život Srba na KiM, pregled sve žešćih udara vlasti u Prištini, premijera Aljbina Kurtija na srpsku zajednicu, samo u posljednjih 48 sati.

Član Predsjedništva Srpske liste Igor Simić izjavio je jutros za RTS da je situacija na Kosovu nikad gora, da je na djelu etničko čišćenje srpskog naroda, kao i da "u pitanju nisu pojedinačni incidenti ili provokacije", već "dio šireg, organizovanog, institucionalnog nasilja koje za konačnicu ima etničko čišćenje Srba na Kosovu".

- Svakog dana imate nešto novo, jedno pravo manje za Srbe i jedan problem više i još jedno razmišljanje kako dalje, rekao je Simić.

Takođe u srijedu, Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova podiglo je optužnicu protiv 45 Srba u slučaju Banjska. Optuženima se na teret stavljaju krivična djela terorizam, teška krivična djela protiv ustavnog poretka "Republike Kosovo", omogućavanje i finansiranje terorizma, pranje novca. Optužnica je podignuta a da ni poslije godinu dana nema izvještaja obdukcije kako su 24. septembra prošle godine u Banjskoj ubijena trojica Srba.

Prethodnog dana u Sjevernoj Mitrovici uhapšena su dvojica Srba zbog "kršenja javnog reda i mira". Pomenuti prekršaj Srbi su počinili tako što su tokom posjete premijera Kurtija Sjevernoj Mitrovici, a prije premijerovog ručka u kafani u centru grada, na ulici duvali u pištaljke.

Poslije ručka u Mitrovici, Kurti je u opštini Leposavić položio kamen temeljac za izgradnju dvije kuće za Albance povratnike, a ranije je saopšteno da je u planu izgradnja 200 takvih kuća na sjeveru KiM.

U ponedjeljak, 9. septembra u Leposaviću je nastavljeno iseljavanje udruženja čije se prostorije nalaze u zgradi Privremenih organa u ovoj opštini koju je policija zauzela 11 dana ranije. Iz udruženja "Podrži me", koje čine roditelji djece sa smetnjama u razvoju, saopšteno je da im je iz policije rečeno da isprazne prostoriju. Na zgradi Privremenog organa dan ranije istaknuta je zastava tzv. Kosova.

U četvrtak, 5. septembra i dan kasnije, u prostorijama tzv. kosovske policije saslušani su funkcioneri Srpske liste Ivan Zaporožac, Igor Simić i Zoran Todić, kojima je na teret stavljeno krivično djelo falsifikovanje. Sva trojica su izjavila da se radi isključivo o političkom progonu i da nikakvo krivično djelo nisu počinili.

Istog dana, kosovska agencija za privatizaciju predala je u zakup firmama čiji su vlasnici Albanci pet benzinskih pumpi, vlasništvo firmi iz Srbije.

U srijedu, 4. septembra, kosovske vlasti prelepile su grb Srbije na zgradi Privremenog organa u Sjevernoj Mitrovici i preko postavile grb tzv. Kosova.

Tog dana bačena je bomba na kuću Srbina u selu Pridvorica kod Zubinog Potoka. Kosovska agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine saopštila je 1. septembra da je 17 nekretnina u Sjevernoj Mitrovici vraćeno legalnim vlasnicima. U prevodu, objašnjavaju Srbi, Albanci već nedjeljama zauzimaju jedan po jedan lokal u strogom centru Sjeverne Mitrovice.

U petak, 30. avgusta popodne, kosovski specijalci upali su i zauzeli zgrade Privremenih organa u opštinama sa srpskom većinom na Sjeveru – u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Zauzeta je i zgrada u Bošnjačkoj mahali u Sjevernoj Mitrovici u kojoj su bile prostorije Fonda PIO, Kancelarije za KiM, kao i Centra za socijalni rad. Vrata su zapečaćena, odnijeta je dokumentacija i računari, od tada radnici zaposleni u ovim ustanovama ne mogu na svoja radna mjesta.

Kada su 2. septembra ujutru, đaci u Sjevernoj Mitrovici krenuli u škole, na svim važnijim raskrsnicama u Sjevernoj Mitrovici bili su tzv. kosovski specijalci.

Neki od njih nosili su duge cijevi, većina govori albanskim jezikom. Na dva mjesta u gradu bili su protesti Srba koji su tražili da im se omogući povratak na radna mjesta u zgrade koje su tri dana ranije zauzeli kosovski specijalci.

Most na Ibru

Situacija oko glavnog mosta na Ibru bila je užarena. Na mostu su bili italijanski karabinjeri, postavljena su i oklopna vozila. Gradom je malo-malo pa prolazilo poneko oklopno vozilo Kfora sa vojnicima pod šljemovima.

U nedjeljama i mjesecima prije toga, zabranjena je upotreba srpskih vozačkih dozvola, prije toga i registarskih tablica sa oznakama gradova Kosova i Metohije.

Zabranjena je upotreba dinara, prekinut je platni promet sa Srbijom, zatvorene su srpske banke i pošte, na šetalištu u Sjevernoj Mitrovici otvorena je "Pošta Kosova".

Zbog zabrane upotrebe dinara, Srbi, zaposleni u srpskim institucijama na Kosovu, po plate moraju u Rašku, Vranje ili Kuršumliju. Tamo dinare zamjene za evre, kako bi u prodavnicama u Sjevernoj Mitrovici ili Zubinom Potoku mogli da kupe hljeba i mlijeka. U Rašku ili Vranje mora se i kada je pitanje vađenja bilo kakvog drugog dokumenta. Još od juna prošle godine zabranjen je uvoz robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju.

Trećeg avgusta ove godine, u regionu Gnjilana kosovska policija uhapsila je pet osoba zbog sumnje da su počinili ratne zločine, odnosno da su, navodno, bili umiješani u ubijanje, ranjavanje i maltretiranje civila u selima Lovce, Podgrađe i Ugljare aprila 1999. godine. Kancelarija za KiM saopštila je da su uhapšeni Dragan Cvetković, Dragan Bilić, Miloš Šošić i Slobodan Jevtić, a Srpska lista da se radi o "politički motivisanim hapšenjima".

Ulice gradova na sjeveru KiM, putevi na ovom području, već godinu i po dana preplavljeni su kosovskim specijalcima. Samo od Jarinja do Sjeverne Mitrovice stalni punktovi su u Jarinju, kod Bistričkog mosta, policijske stanice u Lešku, Leposaviću, Sočanici, Zvečanu, Sjevernoj Mitrovici, policijske baze u Jarinju, Gornjem Jasenoviku, u Drenu kod Leposavića planirana je izgradnja baze na 80 hektara. Pokretne patrole, kontrole, zaustavljanja koja se često završe maltretiranjem, više niko i ne broji.

U četiri opštine na Sjeveru KiM na mjestima gradonačelnika i dalje su, već godinu i po, gradonačelnici Albanci koji su na izborima aprila 2023. koje su Srbi bojkotovali, izabrani sa po par stotina glasova.

Srbi kojima je u Jasenoviku i Drenu eksproprijacijom oduzeta zemlja za izgradnju baza pred sudovima nemaju nikakve šanse. U Jasenoviku je najprije izgrađena baza, a onda pokrenuta eksproprijacija. Srbi na rješenje o oduzimanju njiva i livada nemaju pravo žalbe. Mogu da se žale samo na visinu naknade za otetu zemlju, ali iznos naknade još nije poznat.

Osnovni sud u Prištini osudio je prije koji dan na pet mjeseci zatvora Sašu Zlatkovića pošto je ovaj na društvene mreže postavljao objave kojima je vrijeđao tzv. OVK.

Istovremeno, tzv. kosovska predsjednica Vjosa Osmani dobila je prije koji dan kao "inspirativan i izuzetan lider" nagradu foruma "M100" u Potsdamu u Njemačkoj, a nagradu joj je uručio njemački ministar odbrane za vrijeme rata na Kosovu Rudolf Šarping. Nagradu su do sada dobili Hans-Ditrih Genšer, Bernar Kušner, Mario Dragi, Vitalij Kličko, Aleksej Navaljni i ukrajinski narod, piše RT Balkan.
 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana