Hreša – simbol otpora: Četiri godine opkoljeni, ali nepokoreni

GS
Hreša – simbol otpora: Četiri godine opkoljeni, ali nepokoreni

ISTOČNI STARI GRAD - Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata na Hreši u Istočnom Starom Gradu, te služenjem parastosa za sve poginule i umrle borce Treće sarajevske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske u Crkvi Svetog Pantelejmona na Vučijoj Luci, obilježen je Dan ove jedinice.

Predrag Spaić, predsjednik udruženja koje baštini tradiciju Treće sarajevske brigade, iz koje su život za Republiku Srpsku dala 454 borca, rekao je da je Hreša jedina zona odgovornosti ove brigade koja je ostala u Srpskoj, dok su svi drugi dijelovi pripali Federaciji BiH.

Prema njegovim riječima, kroz ovu brigadu je prošlo više od 5.000 boraca, jer je njena zona odgovornosti bila od tunela Lapišnica preko Žuči, Koševa, do Ilidže, što je bio unutrašnji prsten, dok se spoljni prostirao prema Nišićkoj visoravni i Olovu.

Koordinator boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Goran Šehovac rekao je da su u periodu 1992-1995. godine Vogošća, Ilijaš, Hadžići i Ilidža kucali jednim srcem, jer nisu mogli jedni bez drugih.

"Cijeli rat je vladala sloga i tolerancija i gdje god je trebalo nekom pomoći, pomagali su jedni drugima", naglasio je Šehovac i dodao da zato Treća sarajevska brigada nije izgubila nijedan metar kvadratni teritorije, a bile su i oslobođene neke teritorije od takozvane Armije BiH.

Prema njegovim riječima, borci Treće sarajevske brigade su odbranili Republiku Srpsku, a tadašnje Srpsko Sarajevo je grad heroja.

Načelnik Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović rekao je da je Treća sarajevska pješadijska brigada bila jedna od najboljih brigada u Republici Srpskoj.

On je naveo da je iz Hrešanskog bataljona, koji je bio u sastavu ove brigade, poginulo 99 boraca, te da svi sa područja ove lokalne zajednice moraju da budu ponosni na te vojnike i komandante Vojske Republike Srpske.

"Za mene i ljude na ovom području veoma je važno da se uvijek sjećamo pripadnika Treće sarajevske brigade koja je bila u okruženju četiri godine", rekao je Gašanović i istakao da se mora pominjati ono što je ova brigada odbranila, a to su vjekovna srpska ognjišta.

Prema njegovim riječima, rukovodstvo Istočnog Starog Grada i stanovnici dužni su da se sjećaju svih tih boraca, bitaka i da prepričavaju mlađim generacijama kako je odbranjena Republika Srpska i zašto se danas obilježava Dan Treće sarajevske pješadijske brigade.

Služenju parastosa prisustvovali su predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, ministri spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i finansija i trezora Srđan Amidžić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić i organizacioni sekretar SNSD-a Igor Dodik, prenosi SRNA.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana