HNS: Pritisci na pravosudni sistem nedopustivi

Srna
HNS: Pritisci na pravosudni sistem nedopustivi

Mostar - Hrvatski narodni sabor (HNS) smatra da su politički pritisci na pravosudni sistem nedopustivi, a etiketiranje hrvata za sve probleme već dobro uhodan i isproban mehanizam.

Nakon što je SDA ocijenila povodom hapšenja premijera FBiH Fadila Novalića zbog slučaja “Respiratori” da je “Tužilaštvo zaduženo samo za progon Bošnjaka i da je na sceni pokušaj državnog udara”, iz HNS-a navode da su optužbe o nekakvom državnom udaru s nacionalnim predznakom jeftina floskula.

“Prema istoj logici stvari jesu li američke vlasti izvršile udar prije tri dana stavljanjem nekadašnjih visokih bošnjačkih političkih zvaničnika na crnu listu zbog koruptivnih afera? Da li je to udar na Bošnjake? Da li je trgovina uticajem u aferi Asim takođe udar na dokazane patriote”, pitaju iz HNS-a.

Iz HNS-a ističu da su za krajnju osudu “navodi i izjave bošnjačkih političkih predstavnika i upiranje prstom kako su Hrvati krivi za sva događanja u posljednja tri dana i temelje se na očiglednom neracionalnom pristupu”.

Uz to, dodaju iz HNS-a, vrši se neviđeni politički pritisak na pravosudne institucije što je nedopustivo u jednoj demokratskoj i pravnoj državi u kojoj bi zakoni trebalo da jednako vrijede za sve.

“Da li je zaista riječ o kriminalnim i protivzakonitim radnjama prepuštamo pravosuđu koje će dati konačan odgovor na sva sporna pitanja. Kriminal ima svog počinioca i treba za to odgovarati. Takođe, presumpcija nevinosti vrijedi za svakoga dok institucije ne dokažu drugačije. To se zove vladavina prava i pravna država koja mora imati snažne temelje koji jednako važe za sve, i Bošnjake i Srbe i Hrvate”, poručuju iz HNS-a.

U saopštenju se dodaje da je sve ostalo autokratija i vodi u demokratski sunovrat i totalitarni način upravljanja.

Sud BiH odbio je juče prijedlog Tušilaštva BiH o jednomjesečnom pritvoru u predmetu “Respiratori” za premijera FBiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika kompanije “Srebrena malina” Fikreta Hodžića.

Sud je donio odluku da se sva trojica brane sa slobode. Oni su osumnjičeni za nelegalnu nabavku respiratora iz Kine tokom koje je potrošeno 10,5 miliona KM budžetskog novca.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija izjavio je Srni da je od glavnog tužioca BiH Gordane Tadić obaviješten da su njoj i njenom sinu upućene prijetnje koje ugrožavaju njihovu bezbjednost, a direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić rekao je Srni da je ova bezbjednosna agencija podigla nivo zaštite Tadićeve i njene porodice nakon što su dobili prijetnje putem društvenih mreža.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana