HNS pisao međunarodnoj zajednici: Zabrinuti smo zbog mogućnosti nasilja i ekstremizma

GS
HNS pisao međunarodnoj zajednici: Zabrinuti smo zbog mogućnosti nasilja i ekstremizma

MOSTAR - Predsjednici svih 12 stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) BiH uputili su danas pismo javnosti i predstavnicima međunarodne zajednice u kome su istakli da „ovih dana svjedočimo izuzetno agresivnoj i duboko zabrinjavajućoj retorici bošnjačkog političkog vodstva povodom najava Kancelarije visokog predstavnika (OHR) o izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona“.

-Očekujemo kako će se sprovesti Odluka Ustavnog suda BiH U-23/14  (predmet Ljubić) i time zaustaviti grubo kršenje osnovnih načela demokratije i vladavine prava. Sistem pariteta i podjele vlasti između predstavnika konstitutivnih naroda i svih drugih građana u skladu s Vašingtonskim i Dejtonskim sporazumom osnov su političke stabilnosti BiH - navedeno je u pismu HNS-a.

Dodali su da drže da je sloboda govora temeljno ljudsko i demokratsko pravo svakog pojedinca.

-Međutim, zabrinuti smo zbog alarmantne količine ekstremizma i govora mržnje koju šire pojedini bošnjački politički lideri, dobro uigrane grupe na društvenim mrežama, ali nažalost i predstavnici pojedinih medija. Pozivi na nasilne proteste i sukobe ne smiju se tolerisati. Izražavamo zabrinutost zbog mogućih nasilnih incidenata, pogotovo znajući za sve učestalije napade na hrvatske povratnike i njihove simbole u srednjoj Bosni te drugim miješanim područjima. Militarističke izjave poništavaju sav dosadašnji napredak u promociji demokratije te izgradnji mira i države BiH u interesu svih njenih konstitutivnih naroda, manjina i svih građana -  dodaju u pismu.

Tvrde da se sa različitim vrstama prijetnji i incidenata suočavaju već godinama.

-Smatramo da je došlo vrijeme za oštro osuđivanje govora mržnje kojeg doživljavaju pripadnici hrvatskog konstitutivnog naroda i politički zvaničnici posljednjih sedmica. Naime, govor mržnje i postojeće prijetnje su eksplicitne i javne te su usmjerene i prema međunarodnoj zajednici, čije se djelovanje očito želi obeshrabriti s ciljem nastavka političke dominacije predstavnika većinskog bošnjačkog konstitutivnog naroda na štetu malobrojnijih i manjinskih zajednica u BiH, čime bi se u konačnici ukinula višenacionalna raznolikost BiH - naglašeno je u pismu.

Ustvrdili su da „dijele s njima viziju BiH kao uspješne države, buduće članice Evropske unije, države jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih građana, po uzoru na moderne evropske države s federalnim uređenjima“.

-Kao u pojedinim evropskim državama, načela podjele vlasti i paritet su instrumenti koji garantuju zajedništvo, koheziju i pretpostavke su jedinstvenog djelovanja u ostvarenju zajedničkih ciljeva i prosperiteta u interesu građana BiH. Nažalost, takva je vizija BiH jasno ugrožena. Bojkotovanjem izmjena izbornog zakonodavstva i prijetnjama bezbjednosti, danas se više nego ikad otvoreno u javnosti dokazuje da su ugrožena budućnost, politička i građanska prava Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda. Isto se odnosi i na sve manjinske zajednice u BiH, kojima se ne dozvoljava ravnopravno učestvovanje u političkom životu – poručuju iz  HNS-a.

Zaključili su da posebno zabrinjava to da su „stranke i pojedinci koji samodeklarativno štite građanska prava najglasnije u otvorenom pozivu na nasilje i protivustavno ponašanje na dnevnoj osnovi“.

-Utisak koji se stiče se već pokazuje kao istinit – njihova namjera je otimanje ustavom garantovanihmjesta koja pripadaju hrvatskom konstitutivnom narodu i ostalima u Domu naroda FBiH. Taj model se odvija po uzoru na uzurpacije u Predsjedništvu BiH, a koje nam prijete i ovaj put. Suprotno tome  svi politički sistemi bi trebali uzeti u obzir političke zahtjeve svih naroda i biti izraz opšteg konsenzusa u podijeljenim društvima kao što je BiH – istakli su.

Podvukli su da hegemonija, govor mržnje i nasilje ne smije imati mjesto u dnevnoj politici.

-Na kraju, vjerujemo kako možemo računati na saradnju sa svim ključnim akterima međunarodne zajednice s ciljem smanjenja tenzija, sprečavanja nasilja, zaštite od neustavnog unitarističkog hegemonizma i militantnog nacionalizma koji uznemirava javnost, produbljuje međuetničke podjele i ugrožava stabilnost BiH -zaključuje se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana