HNS: Neka Bundestag usvoji rezoluciju o Belgiji i pošalje je Mišelu

GS
HNS: Neka Bundestag usvoji rezoluciju o Belgiji i pošalje je Mišelu

MOSTAR - Današnja rezolucija Bundestaga koja se odnosi na BiH pokazuje koliko njemačke vlasti ne poznaju ili odbijaju da prihvatite činjenice o BiH i prirodi njenog multinacionalizma i ravnopravnosti konstitutivnih naroda.

 

Poručili su to iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) komentarišući rezoluciju o BiH koju su na današnjem zasjedanju usvojili poslanici njemačkog Bundestaga.

U HNS-u poručili "pobornicima unitarizma iz Bundestaga da istu rezoluciju usvoje o Belgiji i dostave je gospodinu (predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu) Mišelu".

-Današnja rezolucija je de facto poziv na rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma za kojeg se upravo Njemačka zalagala 1995. godine. Model federalizma institucionalne ravnopravnosti kroz legitimne političke predstavnike je temelj Dejtona i jedini garant za evropsku BiH. Predlažemo svim poslanicima Bundestaga koji su podržali rezoluciju predloženu od strane radikalnog bošnjačkog unitariste (Adis Ahmetović), da identičnu rezoluciju upute gospodinu Šarlu Mišelu i državi Belgiji. Mi odgovor na istu već znamo - zaključili su u HNS-u.

Bundestag je danas usvojio rezoluciju o BiH, a Čović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenjeni kao glavni krivci za loše stanje u zemlji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana