Hitna sjednica Doma naroda BiH

Srna
Hitna sjednica Doma naroda BiH

SARAJEVO - Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika ovog doma zakazana je za ponedjeljak, 3. jun, najavljeno je iz parlamenta BiH.

Predlagač izmjena i dopuna je delegat Kluba bošnjačkog naroda Kemal Ademović, koji je u obrazloženju naveo da su izmjene i dopune neophodne, jer, između ostalog, postupak sazivanja hitne sjednice i hitni postupak, prema važećem Poslovniku, nisu precizno definisani i ostavljaju mogućnost različitog tumačenja.

Predložene izmjene predviđaju da, u slučaju odsustva predsjedavajućeg Doma naroda, sjednicu može sazvati i zamjenik, da se detaljnije reguliše postupak dopune i izmjene dnevnog reda, da se definiše broj rasprava, kao i njihovo trajanje.

Izmjene predviđaju i regulisanje prekida sjednica, te propisuje kada se prijedlog zakona može uputiti u hitnu proceduru.

Predviđa se rok od 24 časa prije početka hitne sjednice kako bi se utvrdilo da li je prijedlog zakona usklađen sa jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, kao i da li je prijedlog zakona usklađen sa Ustavom BiH i Poslovnikom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predviđeno je da delegati na početku sjednice usvoje zapisnik sa prethodne, treće hitne sjednice.

Početak četvrte hitne sjednice planiran je za 11.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana