Hercegovačke heroje ne smijemo zaboraviti

SRNA
Hercegovačke heroje ne smijemo zaboraviti

TREBINjE - U selu Hum kod Trebinja danas je služen parastos i položeno cvijeće na Spomenik poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te poručeno da ne smiju biti zaboravljeni oni koji su život dali za odbranu ovih područja i Republiku Srpsku.

Hum je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu bio prva linija fronta, a neprijateljske snage su ga tokom agresije artiljerijom skoro sravnile sa zemljom, uništivši sve stambene objekte kao i industrijski pogon "Industrije alata" i nekadašnje željezničke stanice.

Mještanin Pero Vreća rekao je da se Hum i okolna sela nikada nisu oporavila od posljedica rata.

On je dodao da je u selu prije rata radilo više od 100 ljudi, u školu je išlo oko 200 učenika, a danas nema gotovo niko.

"Osim imena i fotografija ovdje nastradalih momaka, na okolnim brdima poginuli su i Malovrazić, Ivanković, Šukić, Kolak, Višnjić, Rikalo, ne bih volio da nekoga zaboravim, zahvalnost svima koji su život dali da mi danas imamo slobodu", rekao je Vreća.

Predsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije Petar Vuković rekao je da se na današnji dan sjećaju svih koji su svoje živote dali za slobodnu Republiku Srpsku.

"Kao i prethodnih godina, danas se sjećamo naših poginulih drugova. Naša obaveza je da poštujemo te ljude i da ih nikada ne zaboravimo. Pokrenuli smo inicijativu da ovakve događaje više prati omladina, jer njima moramo prenijeti šta se sve dešavalo i da se nikada ne ponovi", dodao je Vuković.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković rekao je novinarima da se ne smiju zaboraviti oni koji su život dali za odbranu ovih područja i Republiku Srpsku.

"Grad Trebinje, u saradnji sa gradskom Boračkom organizacijom i nadležnim odjeljenjem, trudi se da bude podrška svim porodicama poginulih boraca, demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima. Imamo znatan broj programa podrške koje realizujemo i nastavićemo tako", naveo je Bošković.

Cvijeće su položile delegacije Gradske boračke organizacije, grada Trebinja i porodice poginulih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana