Helez u SAD: Mladi odlaze jer Tužilaštvo BiH ne procesuira odgovorne za negiranje genocida

GS
Helez u SAD: Mladi odlaze jer Tužilaštvo BiH ne procesuira odgovorne za negiranje genocida

SARAJEVO - Ministar odbrane BiH Zukan Helez u Bijeloj kući se sastao sa koordinatorkom Savjeta za nacionalnu bezbjednost za odbrambenu politiku i kontrolu naoružanja Karom Aberkrombi i tom prilikom izjavio da „obeshrabruje činjenica da Tužilaštvo BiH ne procesuira odgovorne za negiranje genocida u Srebrenici, što za posljedicu ima opštu nesigurnost i odlazak mladih iz zemlje”.

Helez je, saopštilo je Ministarstvo odbrane, upoznao sagovornicu o aktuelnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji u BiH, aktuelnostima u odbrambenom resoru, te o „negativnom ruskom uticaju na kolektivnu sigurnost BiH i šire”.

-Ohrabrujuće je da Srbija na svojoj teritoriji organizuje vojnu vježbu sa NATO snagama, ali je isto tako loša poruka da Predsjedništvo BiH nije dalo saglasnost za održavanje vježbe „Immediate Response-23” na vojnom poligonu OS BiH na Manjači, u drugoj polovini maja ove godine - naglasio je Helez.

Aberkrombi je naglasila čvrstu opredijeljenost Vlade SAD na pružanju podrške BiH na putu ka EU i NATO.

-Pomoći ćemo sve reformske procese u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH i pozdravljamo usaglašeni prijedlog strukture novog generalskog kora. Pentagonu ću proslijediti na razmatranje inicijativu da se u BiH poveća prisutnost američkih snaga -  naglasila je.

Helez je juče u okviru zvanične posjete Vašingtonu održao  niz sastanaka s američkim zvaničnicima u Bijeloj kući, Stejt departmentu i Pentagonu.

Razgovarao je i sa glavnim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Stenom Braunom  koji je istakao zabrinutost da se u Republici Srpskoj “pokušava uvesti ruski tip vladavine, te gašenje slobodnih i nezavisnih medija.”

Helez se u Pentagonu sastao sa podsekretarom Ministarstva odbrane za politiku SAD Kolinom Kalom,koga je „upoznao sa aktuelnom situacijom u BiH, koja je bitno uslovljena uticajem ruske agresije na Ukrajinu”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kal je „istakao čvrstu opredijeljenost Vlade SAD na podršci očuvanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i jedinstvenosti BiH”.

Pozivajući se na izjavu američkog predsjednika Džoa BAjdena da budućnost i stabilnost Balkana zavise od NATO, Kal je naglasio da Vlada SAD i Pentagon nastavljaju da razmatraju sve opcije u vezi pojačane podrške BiH, posebno sprovođenju reformi u oblasti pravosuđa i vladavine prava.

-Naše opredjeljenje je da intenziviramo podršku i proširimo nivo saradnje između BiH i NATO i tražićemo od evropskih partnera da pojačaju vojno prisustvo u misiji ALTEA – dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana