Helez teorijama zavjere hrani nestabilnost

Anita Janković Rečević
Helez teorijama zavjere hrani nestabilnost

BANjALUKA - Iznošenje spekulativnih navoda iz ilegalnih ili poluilegalnih obavještajnih izvora od strane ministra odbrane BiH Zukana Heleza skandalozno je i u svakoj uređenoj zemlji zbog takvih postupaka i iznošenja neistinitih informacija, koje i nisu u domenu njegovog posla niti ih on može znati, morao bi snositi posljedice i biti smijenjen s funkcije koju obavlja.

Poručili su to predstavnici vlasti i stručnjaci za bezbjednost iz Republike Srpske na Helezove navode da ima obavještajne podatke o tome da “predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik planira bijeg iz zemlje”.

Zbog izrečenih neistina zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Staša Košarac rekao je da će zatražiti sastanak sa rukovodstvom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

- Helez kaže da ima obavještajne podatke o tome da predsjednik Dodik planira bijeg?! Notorna laž... Da nije žalosno, ne bi bilo čak ni smiješno. Na kakve podatke se Helez poziva? Jesu li to podaci nekih paraobavještajnih institucija u FBiH ili nekih parastruktura u Oružanim snagama BiH? Istiniti podaci nisu, u svakom slučaju - naglasio je Košarac.

On pita kako je uopšte moguće da se bilo ko, a kamoli ministar odbrane, u javnosti poziva na kvaziobavještajne podatke?

- Naravno, u BiH je to moguće ako vam je, kao što Helezu jeste, cilj diskreditacija institucija Republike Srpske i stavljanje mete na čelo njenom predsjedniku - istakao je Košarac. 

Matrica je, prema Košarčevim riječima, uvijek ista - Helez i razni “helezi” u javnost plasiraju nebulozne tvrdnje pod plaštom bezbjednosnih informacija, a cilj im je da na platformi dezinformacija i neistina napadaju institucije Srpske i njenog predsjednika.

- Zašto zagađuju javni prostor lažima, pričama o kvaziobavještajnim podacima i teorijama zavjere? Gospodo, ne prolazi vam ta filozofija da ako se činjenice ne slažu sa vašim mišljenjem, tim gore po činjenice! Mi ćemo se uvijek boriti istinom - poručio je Košarac.

Dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić pojašnjava za “Glas” da ministar odbrane bilo koje zemlje ne može imati obavještajne podatke o kojima Helez priča, jer to nije u njegovoj nadležnosti.

- On može raspolagati podacima koje dobija od obavještajne komponente oružanih snaga ili civilno obavještajne službe, ali koje se odnose isključivo na djelatnost oružanih snaga i vojne aktivnosti. Skandalozno je što Helez u javnosti iznosi podatke za koje naglašava da su obavještajni, a ujedno se navodno odnose na predsjednika Srpske, jednog od najvažnijih aktera javne politike u BiH. To je veoma neozbiljno za jednog ministra u Savjetu ministara BiH, plus što su takva pitanja potpuno izvan njegove nadležnosti. A i zašto bi predsjednik Republike bježao - navodi  Ćeranić.

On je istakao da je ovo još jedan pokušaj manipulacije sa ciljem uticaja na javno mnijenje i  stvaranje određenih negativnih efekata.

- Pitanje je samo u čijem je to interesu, da li nekog stranog centra moći ili domaćih političkih aktera. U svakoj uređenoj zemlji Helez bi bio pozvan na odgovornost, od njega bi bilo zatraženo da da ostavku ili bi bio smijenjen. Budući da je BiH čudna, neobična, a mnogi kažu i nemoguća država, ne vjerujem da će se tako nešto desiti - rekao je Ćeranić.

Profesor na Fakultetu za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Dragomir Keserović ističe da je stanje u cijeloj BiH poprilično turbulentno, posebno kada su u pitanju odnosi na relaciji suda i tužilaštva BiH te predsjednika Republike Srpske.

- Dodik je stalna tema, pričama u vezi s njim političko Sarajevo nastoji pothranjivati nestabilnosti. Takvim i sličnim izjavama podgrijavaju turbulencije. Nema ni jednog valjanog razloga da predsjednik Dodik napusti Republiku Srpsku i BiH, nema namjere za tim. I dalje možemo očekivati spinovanje naročito jer političari u Sarajevu imaju nesređene odnose. A tu je i visoki predstavnik, Njemačka, ambasadori, svako živ se sjatio da ovdje nešto uređuje, sa i bez mandata. Sve to je pogubno za odnose u BiH i narod jer nema napretka dok god to traje - kategoričan je Keserović. 

Pojasnio je da su propisane stroge procedure kada su u pitanju obavještajne informacije, odnosno kako se prikupljaju i ko mora da ih zna.

- U BiH takve informacije idu prema Predsjedništvu i horizontalno relevantnim institucijama koje se bave zaštitom i kontraobavještajnom zaštitom kako BiH tako i entiteta uopšte. U tako uspostavljenom odnosu ministar odbrane je na kraju ljestvice onih koji bi mogli i trebali da imaju takve informacije. Iznesene navode Helez bi službeno mogao znati u slučaju da je recimo predsjedavajući Savjeta ministara, kao neko ko je odgovoran za rad Obavještajno-bezbjednosne agencije, eventualno prezentovao informacije na sjednici ministara - pojasnio je Keserović.

On je dodao da Ministarstvo odbrane nema razvijenu obavještajnu komponentu da bi Helez imao svoje izvore.

- S druge strane, imamo naslijeđenih recidiva prošlosti gdje svako nekoga prati, prikuplja podatke, obavještajne, kontraobavještajne, koristeći se nekim putevima koji su nelegalni, polulegalni i slično - naveo je on.

Helezove navode komentarisao je i Dodik koji je rekao da Helez krši sve žive propise i sam možda nešto kreira.

- Možda je čuo tamo iz njegove kafane gdje često odsjeda, možda je konobarica nešto dojavila, otkud znam - rekao je Dodik.

Čovjek od skandala

Dragomir Keserović kaže da je ministar odbrane BiH Zukan Helez od formiranja sadašnje vlasti na nivou BiH svako malo u centru određenih skandala.

- Uvijek je on taj koji ima nešto više da kaže, uvijek je to nešto bombastičnije, značajnije u odnosu na druge. I uvijek nešto prijeti. Prosto se radi o ličnosti koja je sklona takvom ponašanju - zaključio je Keserović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana