Helez prijeti zbog odluka Narodne skupštine, plan „B“ mu je "svih 51.209 km²"

GS
Helez prijeti zbog odluka Narodne skupštine, plan „B“ mu je "svih 51.209 km²"

SARAJEVO - Ministar odbrane BiH Zukan Helez saopštio je da se posljednjim odlukama Narodne skupštine Republike Srpske „vrši direktan udar na Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum“.

Skupština je usvojila republički Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske, na šta je Helez poručio da “kao odgovoran čovjek, kao neko ko voli i živi ovu zemlju, i na kraju kao ministar odbrane države BiH“, uvjerava da neće „ostati nijemi na secesionistička divljanja manjeg bh. entiteta predvođena njegovim predsjednikom“.

-Pred nama su, reći ću, dva plana, a možda i scenarija – rekao je Helez, prenosi Kliks.

Pod planom “A” misli na procesuiranje svih aktera koji su, kako kaže,  „svojim odobravanjem učestvovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH“.

-Dakle, pozivam Tužilaštvo BiH da u skladu sa Ustavom i Krivičnim zakonom BiH radi svoj posao. Pozivam i Kristijana Šmita da iskoristi sve funkcijom mu dodijeljena ovlašćenja i tako BiH oslobodi secesionističkog terora sa kojim se decenijama suočavamo, a time i jednom za sva vremena ugasi i svaki naredni secesionistički plamen, ma sa koje strane dolazio, i ma iz čije glave bio! Legalista sam, vjerujem da se nastala situacija može riješiti unutar institucija BiH - naveo je on.

Ako plan “A” propadne, kaže da postoji i plan “B”.

-Ponavljam, želim vjerovati da se nastala situacija može i hoće riješiti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan “B”. Samo svih 51.209 km² i nikako drugačije - zakljuio je Helez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana