Helez: Nezvanične informacije govore o 20 mrtvih

Faktor
Helez: Nezvanične informacije govore o 20 mrtvih

SARAJEVO - Ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio je da su informacije iz poplavljenih područja zastrašujuće i da ukazuju na to kako je stradao veći broj ljudi.

- Nezvanično sam dobio informaciju o 20 mrtvih pod ruševinama - rekao je Helez te dodao da ga je otprilike u pola pet probudio načelnik Opštѕine Konjic Damir Šabanović i tražio pomoć Oružanih snaga BiH iako je to, kako kaže, trebala uraditi Civilna zaštita. 

- Međutim odmah smo reagovali, probudio sam ljude, angažovao pripadnike Oružanih snaga BIH. Pozvao sam u pomoć i EUFOR i angaživao naše vazdušne snage, helikoptere, inžinjersku jedinicu, specijalnu jedinicu za vađenje iz poplavljenih područja. Na svu sreću ovdje su, pored naših specijalaca, i britanski specijalci koji su bili na obuci, njih smo stavili pod komandu i uputili ih dole. Nažalost ima žrtava, nezvanično sam dobio informaciju da je 20 mrtvih pod ruševinama. Uspjeli smo spasiti jedno dijete, helikopter ga je prevezao u teškom stanju u bolnicu u Mostaru. Sad prevozi jednu ženu koja je teško povrijeđena. Naš prioritet je iz ruševina spašavati žive ljude - kazao je Helez.    

Dodao je da je puno klizišta te da su sve raspoložive snage upućene prema Jablanici.   

- Nisam dobio poziv od ostalih opština, ali znam da je u Jablanici najteža situacija. Odsječene su sve veze, sa načelnikom opštine imam vezu i to rijetko se čujem jer je često zauzet i na terenu je. Nažalost ima žrtava, da ne spekulišemo, zadnja informacija je bila 20 žrtava. Jeste katastrofa i užas i tu smo da pomognemo i spasimo ono što možemo spasiti - rekao je Helez. 

Navodi kako nije dobio zahtjev iz Fojnice, Kiseljaka i Kreševa te da Oružane snage BiH ne mogu biti angažovane dok se zahtjev ne uputi.  

- Procedura je takva da od lokalne civilne zaštite kreće poziv ako oni ne mogu sami, a očito je da ovo prelazi njihove mogućnosti, upućuje se poziv kantonalnim civilnim zaštitama i Civilnoj zaštiti FBiH. To bi trebala sve da koordiniše Civilna zaštita FBiH, i ako oni ne mogu, onda oni zovu u pomoć Oružane snage BiH. Mi smo direktno sa Jablanicom uspostavili, preskočili smo sve to, jer sam osjetio da je užasna situacija. Na terenu je policija, pripadnici Oružanih snaga BiH, civilna zaštita, niko ne zna koliko je tačno ljudi na terenu, ali ih je jako puno. Mislim da ćemo uputiti poziv i međunarodnoj zajednici, jer smo i mi išli u Tursku, Sloveniju i druge države i spašavali tamo ljude. Ukoliko bude potrebno zatražićemo pomoć i od drugih država - istakao je Helez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana