Helez kontroliše i šta radnici lajkuju!

Marijana Miljić Bjelovuk
Helez kontroliše i šta radnici lajkuju!

SARAJEVO - Ministarstvo odbrane BiH, kojim rukovodi Zukan Helez, planira da ograniči oglašavanje na društvenim mrežama i onlajn platformama za zaposlene u resoru odbrane i Oružanih snaga BiH.

Pravila po pitanju oglašavanja na društvenim mrežama navedena su u nacrtu dokumenta koji nosi naziv „Kodeks ponašanja pripadnika Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga (OS) na društvenim mrežama i onlajn platformama“ koji je objavljen na e-konsultacijama.

Kako je navedeno, svrha tog dokumenta, je da se utvrde pravila i principi odgovornog korištenja društevenih mreža i onaljn platformi kako bi se spriječilo neetično ponašanje, podrivanje discipline, narušavanje međuljudskih odnosa, ugrožavanje sigurnosti i kršenje drugih standarda koji se primjenjuju u resoru odbrane.

Tako, između ostalog, pripadnici MO i OS, prilikom korištenja društvenih mreža i onlajn platformi za privatne svrhe, dužni su da ne komentarišu, objavljuju, dijele ili reaguju na sadržaje koji, kako je navedeno, štete integritetu i ugledu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga.

- To se posebno odnosi na reagovanje na sadržaje, „praćenje“, „dijeljenje sadržaja“ i „prihvatanja prijatelja“ i učešće u grupama koji promovišu nacionalnu i rasnu netrpeljivost, nasilje, nasilni ekstremizam, terorizam, homofobiju, netoleranciju ili bilo kakve druge oblike diskriminacije zasnovane na različitostima - stoji u pravilima ponašanja.

Takođe, u istom dokumentu navedeno je da  zaposleni u MO i OS ne istupaju na društvenim mrežama i online platformama o pitanjima u vezi sa stanjem i odnosima u resoru odbrane bez pisanog odobrenja ministra odbrane BiH.

Zaposlenima u resoru odbrane, prema skrojenim pravilima, nije dozvoljeno učešće u kontraverznim i neprimjerenim raspravama ili objavama, a to se posebno odnosi, kako je navedeno, na one objave koje se mogu dovesti u vezu sa uvredljivim sadržajima na osnovu nacionalne, etničke, dobne, vjerske osnove, invaliditeta, spolne orijentacije, bračnog statusa, porijekla...

Poseban odjeljak posvećen je „negiranju ratnih i drugih zločina“ u kojem stoji da je „zabranjeno odobravanje, poricanje, umanjivanje ili pokušaji opravdanja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina na društvenim mrežama i onlajn platformama“.

-  Zabranjeno je veličanje i davanje podrške osobama optuženim i presuđenim za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratnih zločina na društvenim mrežama i online platformama. Takođe, te zabrane se odnose i na komentarisanje lika i djela počinioca drugih krivičnih djela  - stoji u dokumentu koji potpisuje Helez.

Takođe, zaposleni u resoru odbrane, moraće da se, kako je navedeno,  pridržavaju političke neutralnosti i da ne slijede instrukcije i ne ispoljavati uvjerenja vezana za stavove i djelovanje političkih stranaka.

To se odnosi i na stavove zvaničnika političkih stranaka, političkih blogera, političkih influensera i drugih osoba koje promovišu politička pitanja na društvenim mrežama i online platformama.

- U tom kontekstu zaposleni u resoru odbrane ne treba da objavljuju, niti reaguju  na sadržaje na kojima su istaknuti simboli političkih stranaka i ili njihov propagandni materijal. Isto se odnosi i na pitanje ratnih konflikata u svijetu - stoji u dokumentu.

Od zamjenika ministra odbrane BiH Aleksandra Goganovića i Slavka Galića juče nismo uspjeli dobiti komentar na skrojeni kodeks ponašanja, a rječiti nisu bili ni u Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH, jer kako navode, nisu imali još uvida u skrojena pravila.

Kontrola

Nadzor nad sprovođenjem kodeksa ponašanja pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga na društvenim mrežama i onlajn platformama obavljaće generalni inspektorat MO i inspektori u Oružanim snagama BiH. U istom dokumentu, stoji i da će on stupiti na snagu danom donošenja, te da ćebiti objavljen na internet stranici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana