Helez: Jedini cilj Ministarstva integrisanje u NATO

Srna
Helez: Jedini cilj Ministarstva integrisanje u NATO

SARAJEVO - Ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio je da je integrisanje BiH u NATO “jedini cilj njegovog ministarstva”.

-Danas sam komandantu NATO štaba u BiH (Pameli Mekgaha) rekao da u Ministarstvu odbrane imamo tri spoljnopolitička vojna cilja. Kad me pitala koji su to ciljevi, rekao sam – “broj jedan NATO, broj dva NATO i broj tri NATO” - kaže Helez.

Helez tvrdi da je cilj integrisanje u NATO, a ne “nikakve Rusije i nikakvi Irani”, te da smatra da takvo opredjeljenje dijeli više od 90 odsto stanovnika BiH.

On za BHRT naveo da je želio intervenisati jer u programu rada Savjeta ministara piše “NATO saradnja”, a ne pominju se “NATO integracije”, ali mu je pojašnjeno da je “saradnja” umjesto “integracija” sa NATO-om uvedena za vrijeme prošlog saziva Savjeta ministara, te da u ovom savezu nemaju zamjerki na tu formulaciju.

On tvrdi da knjiženje perpektivne vojne imovine “neće proći”.

Pokušaje knjiženja perspektivne vojne imovine na entitete Helez vidi kao politički problem koji prvenstveno dolazi iz Republike Srpske mada je, kako kaže, i u Federaciji BiH “bilo nekih dešavanja koja ne idu u prilog BiH”.
Helez je istakao da se sve što je urađeno nezakonito neće moći sprovesti u djelo i da je to pitanje pravosuđa, koje sudovi treba da rješavaju.

Govoreći o nabavci municije i opreme u BiH, Helez je najavio da će BiH prvi put pokušati da nabavi municiju i vojnu opremu od domaće namjenske industrije, čime će se poboljšati rad namjenske industrije i otvoriti nova radna mjesta.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana