Helez: BiH dogovara nabavku turskih „Bajraktara”

G.S.
Foto: Ministarstvo odbrane BiH

SARAJEVO - Ministarstvo odbrane BiH dogovara isporuku bespilotnih letjelica „Bajraktar” poznatog turskog proizvođača bespilotnih letjelica „Bajkar”.

Ovu informaciju potvrdio ministar odbrane BiH Zukan Helez, navodeći da je u pitanju ukupno šest dronova.

- Dogovoramo i tri sistema za upravljanje, a imamo dvije ekipe koje su otišle tamo da se obučavaju za to – kaže Helez, koji nije htio otkriti više detalja.

Delegacija Ministarstva odbrane BiH, na čelu sa Helezom, se još u martu, tokom posjete Međunarodnoj vojnopomorskoj izložbi u Kataru, sastala sa turskim sekretarom za vojnu industriju Halukom Gorgunom i predstavnicima turskih kompanija „Bajkar”, koja proizvodi bespilotne letjelice Bajraktar TB-2 i BMC, proizvođačem oklopnih vozila različite namjene. 

Krajem maja, a potom i u julu, Helez je boravio u službenim posjetama Turskoj, ali tada nije odgovorio na pitanje hoće li BiH tražiti Bajraktare, prenosi Avaz

Ostaje dilema i je li mislio upravo na Bajraktare kada je najavljivao da se sa Turskom dogovara isporuka opreme kakvu nema niko u regionu. 

Interesovanje za kupovinu ovih letjelica ranije su iskazali i Srbija, ali je pet dronova najprije dobilo Kosovo.

Inače, sa Turskom je već dogovorena isporuka četiri borbena vozila.

- Jedan transporter trebao je već biti tu, ali zbog cijene transporta dogovoreno je da svi skupa stignu u januaru – pojašnjava Helez.

Već duže vrijeme najavljuje se i isporuka pet američkih helikoptera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana