Han: BiH do početka maja da ispuni uslove

Srna
Han: BiH do početka maja da ispuni uslove

Sarajevo - Komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da bi BiH do kraja aprila ili početka maja trebalo da usaglasi funkcionalan mehanizam koordinacije, da izvrši adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da napravi dalje rezultate na sprovođenju Reformske agende i objavi rezultate popisa.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da bi bilo ključno da se zadrži zajednički usaglašeni pravac.


"Evropski savjet bi u tom slučaju zadužio Evropsku komisiju da BiH pošalje upitnik EU na popunjavanje", rekao je Han novinarima nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, te predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Han je naglasio da bi, u slučaju da proces ka EU krene takvom dinamikom, dalji ambiciozni rokovi na putu EU integracija bili ispoštovani.

"Pregovori sa EU utiču na rast investicija. Ako BiH ispuni navedene uslove do početka maja, upitnik EU koji BiH treba da ispuni biće poslat prije ljetnje pauze, a u suprotnom, cijeli proces bi bio prebačen za šest mjeseci", naveo je on.

Govoreći o objavljivanju rezultata popisa iz 2013. godine, Han je rekao da iako je dogovor na tehničkom nivou, politički lideri u BiH treba da djeluju u pravcu rješenja.

"U proteklih šest mjeseci vlasti BiH su učinile nevjerovatan proces, napravljen je zamah i BiH ne treba sada da gubi vrijeme. Ovaj proces je zajednička odgovornost domaćih vlasti, a građani zaslužuju bolje", rekao je Han.

Zvizdić je rekao da je Han poručio tokom sastanka da su vrata EU otvorena za BiH, ali i za zapadni Balkan, što će omogućiti rast investicija.

"Han je zadovoljan dinamikom provođenja Reformske agende, upoznali smo i ga o načelima mehanizma koordinacije, te smo usaglasili potrebu izrade zajedničkih strategija, posebno u sektoru transporta i poljoprivrede", naveo je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, iako je objavljivanje rezultata popisa prešlo na polje politike, istaknuto je da se objavljivanje rezultata mora provesti u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana