Gutić Bjelica: Istorijski uzlet odnosa Mađarske i BiH, a posebno sa Srpskom

Srna
Gutić Bjelica: Istorijski uzlet odnosa Mađarske i BiH, a posebno sa Srpskom

ISTOČNO SARAJEVO- Ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica izjavila je Srni da su odnosi BiH i Mađarske, posebno Republike Srpske i Mađarske, doživjeli izuzetan i istorijski uzlet.

Bjelica je u intervjuu istakla da je Mađarska izuzetno zainteresovana za bezbjedonosnu, političku i ekonomsku stabilnost Balkana, prevashodno BiH i Srbije, i u svakoj prilici naglašava da je voljna pružiti pomoć kako bi se ukupna situacija u regionu unaprijedila.

Ona je naglasila da je Mađarska veliki zagovornik i borac za pristupanje EU zemalja Balkana, te da u tom smislu ne daje samo deklarativnu, već i konkretnu pomoć, tako što svoje diplomate, o svom trošku, šalje kao podršku ministarstvima inostranih poslova zemalja regiona, kako bi podijelili iskustva i pozitivne prakse u postupku usklađivanja reformskih procesa sa zahtjevima i zakonodavstvom EU.

Bjelica je podsjetila da je Mađarska Ustavom iz 2011. godine priznala prava svim manjinama koje žive na njenoj teritoriji i dozvolila im organizovanje u takozvane zemaljske samouprave.

Prema njenim riječima, Vlada Mađarske finansijski pomaže rad svake od samouprava Ustavom priznatih 13 manjina, a srpska je jedna od njih.

"Ova pomoć se ogleda u dodjeli sredstava za izgradnju i opremanje škola na manjinskim jezicima, pomaganje kulturno-umjetničkih društava, pomaganje izgradnje i obnove religijskih objekata, i punu afirmaciju tradicije i identiteta manjinskih naroda", rekla je Bjelica.

Ona je dodala da svaka od manjina ima svog predstavnika u Parlamentu Mađarske, bez prava glasa, te napomenula da je važno imati predstavnika koji može u sistemu parlamentarne vlasti da iznese potrebe srpske zajednice u Mađarskoj.

POLOŽAJ SRPSKE MANjINE NIKAD NIJE BIO BOLjI

Samouprava Srba u Mađarskoj, navela je ona, naglašava da položaj srpske manjine u ovoj zemlji nikada nije bio bolji.

Bjelica je dodala da je posljedica ovako dobrih odnosa i izuzetan odnos mađarskog i srpskog naroda u cijelom regionu.

Ona je naglasila da Mađari dobro razumiju sve izazove regiona, kako trenutne tako i istorijske.

ISTORIJSKI UZLET ODNOSA SRPSKE I MAĐARSKE

Bjelica je svoj protekli mandat ocijenila kao veoma uspješan, jer su od 2019. godine do danas, bez obzira na izuzetno težak period za vrijeme epidemije virusa korona, odnosi BiH i Mađarske, posebno Republike Srpske i Mađarske, doživjeli izuzetan i istorijski uzlet.

Ona podsjeća da je Mađarska bila među prvim rijetkim zemljama koja je u nekoliko navrata dostavljala cijeloj BiH medicinsku pomoć potrebnu u borbi protiv epidemije.

"Nakon ovog perioda, čim su se za to stekli uslovi, ušli smo u period intenzivnih uzajamnih posjeta na visokom i najvišem nivou, koje su posljedično dale i impuls za intenziviranje ekonomske saradnje i trgovinske razmjene, na nivou BiH, a posebno u odnosima sa Republikom Srpskom", istakla je Bjelica.

Ona je dodala da se u narednom periodu nada intenziviranju parlamentarne saradnje, kao i razvoja turizma, kulturnih razmjena.

Bjelica je podsjetila da je Mađarsku posjetio i ministar inostranih posova u Savjetu ministara Elmedin Konaković, što je bila dobra prilika za susret sa mađarskim kolegom sa kojim je razgovarao o budućoj bilateralnoj saradnji i mogućnostima daljeg unapređenja.

MAĐARSKA VLADA DO SAD OBEZBIJEDILA OSAM MILIONA EVRA ZA 200.000 IZBJEGLICA

Govoreći o izbjeglicama iz Ukrajine, ona je rekla da je oko 200.000 izbjeglica već stiglo u Mađarsku i da Vlada do sada obezbijedila oko osam miliona evra za šest dobrotvornih organizacija uključenih u brigu o izbjeglicama.

Ona je istakla da je Međunarodni centar za razvoj migracione politike saopštio da se mađarske vlasti besprijekorno nose sa migracionom krizom od početka sukoba u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana