Gutereš odgovorio Cvijanović da UN nisu potpisnice Dejtonskog sporazuma

GS
Gutereš odgovorio Cvijanović da UN nisu potpisnice Dejtonskog sporazuma

SARAJEVO - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, da se institucijama BiH dostavi odluka Savjeta bezbjednosti o imenovanju Kristijana Šmita na mjesto visokog predstavnika u BiH odgovorio da “UN nije potpisnik Dejtonskog sporazuma niti je UN član Savjeta za implementaciju mira (PIK) – jedinog relevantnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH”, prenose federalni mediji.

Cvijanović je nedavno od Gutereša tražila da im iz Savjeta bezbjednosti UN dostave odluku o imenovanju Šmita za visokog predstavnika u BiH u skladu sa, kako je navela, Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir, Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

U odgovoru koji je, kako se navodi, dostavljen preko Misije UN u BiH napominje se da su dokumenta SB UN javnosti na raspolaganju na Službenom dokumentacionom sistemu UN.

Dodali su i da Sekretarijat UN ostaje posvećen podršci BiH na njenom putu ka održivom miru i razvoju.

-Nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti saradnju sa svim elementima u državi koji vode tom cilju - stoji u odgovoru Gutereša.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana