Gujon dobio najviše priznanje opštine Drvar za podršku srpskim povratnicima

Agencije
Gujon dobio najviše priznanje opštine Drvar za podršku srpskim povratnicima

DRVAR - Direktoru Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujonu danas je uručeno najveće priznanje opštine Drvar, grb grada za posebne zasluge i podršku srpskom povratničkom stanovništvu u Federaciji BiH.

Na svečanom prijemu u opštini Drvar, priznanje Gujonu je uručila načelnica opštine Dušica Runić.

Gujon je istakao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo da primi grb grada Drvara i da to priznanje za njega ima posebnu vrijednost, zato što dolazi od srpskog povratničkog naroda iz Federacije BiH, koji je mnogo propatio za vrijeme, ali i poslije rata.

- Svi smo svjesni teških uslova u kojima naši povratnici danas žive, i upravo zbog toga smo u proteklom periodu pokrenuli više projekata podrške našem narodu u ovim krajevima. Od podjele stočnih grla, poljoprivredne mehanizacije i pčelarske opreme u vrijednosti od 120.000 evra, do realizacije zaštite imovinskih prava Srba iz Federacije BiH, gdje smo preko naših besplatnih kancelarija za pravnu pomoć pomogli 10.000 porodica i sačuvali 57.000 hektara srpske zemlje, rekao je Gujon.

On je naglasio da je ova oblast bogata mjestima i ličnostima značajnim za srpsku kulturu i istoriju, kao i da od 2012. godine dobija stalnu pažnju i podršku Republike Srbije.

- Naša pomoć je samo mali dio onoga što država Srbija radi za ovaj kraj. Predsjednik Vučić je 2020. godine ovdje otvorio pogon tekstilne fabrike 'Jumko' koji danas zapošljava 100 žena. Uloženo je više miliona evra u najvažnije projekte od velikog značaja za građane, uključujući vodovod, putnu infrastrukturu, domove kulture, medicinske i vjerske objekte. Tokom korona virusa, Srbija je prva priskočila u pomoć Bosni i Hercegovini i donirala 35.000 vakcina, kao i respiratore i zaštitnu opremu. Srbija je time pokazala da misli i brine o svojim sunarodnicima u Federaciji BiH, ali i o njihovim komšijama Bošnjacima, naveo je Gujon.

On će tokom dvodnevne posjete Federaciji BiH obići povratnička gazdinstva u drvarskoj opštini i otvoriti Međunarodno takmičenje u paraglajdingu "Desant na Drvar".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana