Gubitaš za 8. mart spiskao 28.000 maraka

Marina Čigoja
Gubitaš za 8. mart spiskao 28.000 maraka

BANjALUKA - I pored milionskih dugovanja i nedavne izdašne pomoći Vlade "Željeznice RS" nastavile su da troše nemilice pa su za 8. mart na poklone potrošili više od 28.000 maraka.

Samo dvadesetak dana prije 8. marta ŽRS su zbog štrajka zaposlenih dobili milionske iznose iz budžeta RS.

Premijer RS je na sastanku sa upravom i sindikatom ŽRS 15. februara obećao i Vlada je iz budžeta uplatila za plate zaposlenima u ŽRS 2,4 miliona maraka.

Osim toga Vlada je tokom pregovora o prekidu štrajka preuzela i obavezu da se ŽRS isplati 1.484.000 evra koje su na ime duga platile "Željeznicama Hrvatske", te da obezbijedi garancije ŽRS za dobijanje kredita od 16 miliona maraka.

Portparol Ministarstva saobraćaja i veza RS Sandra Kovačević rekla je da je ŽRS u 2010. isplaćen redovni grant od 32,4 miliona maraka, a da je za plate zaposlenih u ŽRS ove godine predviđeno 25 miliona.

Iako su do milionske intervencije iz budžeta RS štrajkovali i prijetili potpunom obustavom saobraćaja, danas u Sindikatu ŽRS ne vide ništa sporno u potrošenih 28.000 KM za 8. mart.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti u ŽRS i vođa štrajka Zlatko Marin kaže da je tako bilo svake godine i da ne vidi razlog zbog čega ne bi bilo i ove.

- To nisu neka znatna sredstva koja bi uticala na stanje u preduzeću - kazao je Marin i dodao da dug "Željeznica" prema radnicima iznosi još oko 16 miliona maraka.

Prema podacima iz finansijskog izvještaja ŽRS za 2010. godinu ovo preduzeće samo u prošloj godini ostvarilo je gubitak veći od 20 miliona maraka. Ako se tome dodaju gubici iz ranijih godina ukupan minus ŽRS na kraju 2010. godine iznosio je 167,2 miliona maraka.

Osim toga preduzeće ima i dugoročna zaduženja koja iznose oko 72 miliona maraka i kratkoročne obaveze u iznosu od oko 87 miliona od čega će 7,5 miliona morati otplatiti u ovoj godini.

Zbog višegodišnjeg zaduživanja i gomilanja neizvršenih obaveza akumulirani gubitak preduzeća je tek oko 70 miliona manji od vrijednosti kapitala "Željeznica RS".

Ovi podaci ne brinu Upravu preduzeća koja je za 8. mart na poklone "spiskala" 28.000 maraka.

Generalni direktor Zdravko Savić potvrdio je "Glasu Srpske" da su damama za 8. mart dali po 50 maraka i kišobran.

- Svjesni smo da se moglo i tu nešto sredstava uštedjeti, ali iz poštovanja žene u društvu nismo željeli da štedimo - kazao je Savić.

Sindikat

Zlatko Marin je rekao da je i Sindikat izdvojio po 50 maraka za svaku članicu Sindikata za 8. mart.

- Mi imamo manje članstva tako da smo manje i isplatili, ali stojimo iza toga da to nije rasipanje već znak pažnje - kazao je Marin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana