Vanredno stanje zbog isilovaca

Željka Domazet, Darko Momić
Vanredno stanje zbog isilovaca

SARAJEVO - Na sarajevskom aerodromu juče su vladale vanredne mjere obezbjeđenja jer je na aerodrom u poslijepodnevnim časovima sletio avion iz Sirije sa državljanima BiH koji su se u toj ratom zahvaćenoj zemlji borili na strani terorističke organizacije Islamska država.

U iščekivanju aviona sa ekstremistima aerodrom je bio pod opsadom jakih bezbjednosnih snaga, a cijeli teren nadlijetali su policijski helikopteri. Osim aerodroma koji je bio pod budnim okom policije, pod strogim nadzorom bila su i sjedišta Suda i Tužilaštva BiH.

Direktor Policije RS Darko Ćulum potvrdio je “Glasu Srpske” da su isilovci deportovani u BiH.

- Stigli su. Oni su trebali da stignu u srijedu, ali u utorak uveče smo dobili informaciju da je dolazak otkazan - rekao je Ćulum.

I naš sagovornik iz vrha Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH koji je insistirao na anonimnosti potvrdio je da je na sarajevski aerodrom vojnim avionom sletjelo ukupno 25 državljana BiH iz Sirije od čega su sedmorica na Interpolovim crvenim potjernicama, a ostalo su šest žena i 12 djece. 

- Dolazak pripadnika ISIL-a u BiH već dva puta je bio odgođen - kaže naš izvor iz OBA BiH.

On objašnjava da će sedmorica muškaraca koji su osumnjičeni za krivična djela organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelima protivzakonito formiranje i pridruživanje paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam odmah na aerodromu biti uhapšeni i procesuirani, dok će žene i djeca sljedećih desetak dana biti u karantinu i pod strogim nadzorom i kontrolom ljekara.

- Pred BiH je ozbiljan zadatak deradikalizacije svih osoba koje se vraćaju sa stranih ratišta, dok je pred Sudom BiH da adekvatno kazni sve one koji su odlaskom na ratište prekršili zakon - kaže naš sagovornik.

Sa tim se slažu i stručnjaci za bezbjednost koji upozoravaju da se bezbjednosna situacija u BiH pogoršava sa svakim novim povratkom radikalnih islamista iz Sirije u BiH. Oni kao poseban problem ističu blagu kaznenu politiku prema ekstremistima i osobama kojima se sudi zbog učešća na stranim ratištima.

- Sudska praksa u posljednjih nekoliko godina je katastrofalna, jer je Sud BiH u većini slučajeva prihvatio sporazum o priznanju krivice za učešće u terorističkoj organizaciji Islamska država koji isilovci postignu sa Tužilaštvom BiH i izriče im kaznu od godinu dana zatvora koju oni mogu da zamijene novčanom - kažu stručnjaci za bezbjednost.

To je nekoliko puta javno iznio i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač koji je otvoreno rekao da “blagim zatvorskim kaznama i omogućavanjem otkupa slobode, pravosuđe na nivou BiH poslalo poruku javnosti da učešće u redovima Islamske države i nije neki grijeh”.

- S obavještajnim i bezbjednosim implikacijama takvog postupka tek ćemo se suočiti - upozorio je Lukač.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH potvrđeno je sinić da se u grupi državljana BiH, koji su deportovani iz Sirije, nalazi se šest žena i dvanaestoro djece, te sedam muškaraca, koji su ratovali na strani terorističkih organizacija u Siriji i Iraku.

U saopštenju se navodi da su žene i djeca po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo prošli provjere Granične policije BiH i pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportovani u prihvatni centar radi daljih pregleda i ukazivanja medicinske pomoći.

Muškarci su predati u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

Dodaje se da je ova grupa stigla u BiH u skladu sa ranijim zaključcima Predsjedništva BiH i Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Ovo ministarstvo će u saradnji sa međunarodnim partnerima nastaviti da prati situaciju u kampovima u Siriji, gdje se i dalje nalazi izvjestan broj žena, djece i muškaraca iz BiH.

Karantin

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ranije je za “Glas Srpske” objasnio da isilovci nakon deportovanja iz Sirije u BiH odmah idu u pritvor.

- Što se tiče žena i djece, oni će biti smješteni u azilantski centar Delijaš kod Sarajeva gdje će provesti najmanje desetak dana. Tu će žene biti saslušane i ispitane i zajedno sa djecom podvrgnute zdravstvenim pregledima. Većina te djece nikada nije vakcinisana i dok se ne obave svi medicinski pregledi mi ne smijemo da ih pustimo - rekao je Mektić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana