Grubešić: Pratimo sve događaje vezano za Dudakovića

Srna
Grubešić: Pratimo sve događaje vezano za Dudakovića

SARAJEVO - Relevantne medijske objave od prije nekoliko dana u vezi sa istupom Atifa Dudakovića optuženog za ratne zločine prikupljene su i proslijeđene postupajućim tužiocima, koji će analizirati ima li u ovim postupanjima elemenata kršenja mjera zabrane, te nakon toga odlučiti o eventualnom pokretanju prijedloga za opoziv mjera zabrane i određivanje pritvora, kako je to rađeno u sličnim situacijama u proteklom periodu, rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Grubešić je istakao da Tužilaštvo BiH i partnerske agencije za sprovođenje zakona prate sve događaje u javnom prostoru koji na bilo koji način mogu štetiti neometanom procesuiranju predmeta ratnih zločina.

"Tužilaštvo BiH ima stav, a koji je zastupao i partnerski Haški tribunal u Hagu, da optuženima za ratne zločine koji se brane sa slobode nije dopušteno oglašavanje u javnosti i medijima, a takođe, bilo kakvo iskazivanje političke podrške u ovakvim slučajevima je štetno jer izaziva reakcije i uznemirenost populacije žrtava, svjedoka i oštećenih u predmetima ratnih zločina", istakao je Grubešić.

Grubešić je istakao da se predmeti i optužnice za ratne zločine procesuiraju u sudnicama, na suđenjima koja su javna i dostupna medijima i javnosti i da taj proces treba biti isključivo pravosudni.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović sastao se prije nekoliko dana u Bihaću sa ratnim komandantom Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifom Dudakovićem, kome se pred Sudom BiH sudi za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine, te mu je "odao priznanje za doprinos u borbi za odbranu BiH".

Atif Dudaković i 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije optuženi su za zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana