Grlić Radman: U Bugojnu pokušavaju zatrti identitet Hrvata

Srna
Grlić Radman: U Bugojnu pokušavaju zatrti identitet Hrvata

BUGOJNO - Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da se u opštini Bugojno pokušava zatrti identitet Hrvata i pozvao lokalne vlasti da slijede primjer Mostara gdje su, prema njegovim riječima, hrvatska i bošnjačka zajednica ravnopravne.

„Nakon rata na sceni je pokušaj zatiranja identiteta hrvatskog naroda ovdje jer ovdje više nema ni ulica koje se zovu po Hrvatima“, rekao je Grlić Radman koji je u Bugojnu prisustvovao obilježavanju 31 godine od stradanja tamošnjih Hrvata u ratu.

Grlić Radman je sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem prisustvovao misi i polaganju vijenaca i paljenju svijeća za poginule hrvatske civile i vojnike 1993. godine, prenose hrvatski mediji.

„Nadam se da će otvaranje pregovora BiH s EU pomoći u prihvatanju vrijednosti po kojima će se lakše suočiti i s prošlošću i kažnjavanjem ratnih zločina, te pokazati put prerastanja u multietničke sredine i mjestima poput Bugojna“, izjavio je Grlić Radman novinarima.

Čović je rekao da Hrvati za svoje žrtve u Bugojnu još traže pravdu.

„Sporost pravde za ove teške zločine je razočaravajuća“, dodao je Čović.

Prema hrvatskim izvorima, u napadu takozvane Armije BiH u ljeto 1993. ubijeno je 200 civila i vojnika i protjerano 15.000 Hrvata, a za tijelima 15 najviših hrvatskih vojnih i političkih funkcionera još se traga.

Ranije ove godine počelo je suđenje za te zločine vodećim ratnim bošnjačkim vojnim i civilnim čelnicima, uključujući generala Selmu Cikotića i ratnog načelnika Bugojna Dževada Mlaću.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana