Grigorova: Rusija će imati značajnu ulogu u budućem dijalogu na Balkanu

Srna
Foto: Viaevrasia.com

BANjALUKA - Profesor Istorijskog fakulteta Sofijskog univerziteta “Sveti Kliment Ohridski” Darina Grigorova smatra da će Ruska Federacija imati značajnu ulogu kada dođe do dijaloga na Balkanu.

”Potrebno je da se prvo završi Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini, a onda će vjerovatno doći ta prelomna godina kada će biti odlučeno šta će biti na Balkanu”, rekla je Grigorova koja je doktor istorijskih nauka, a u Banjaluci učestvuje na međunarodnom skupu “Balkanski dijalog”.

Grigorova, koja je na skupu imala izlaganje o temi “Pogled bugarske diplomatije na raspad Sovjetskog Saveza”, istakla je da se Sovjetski Savez raspao pod uticajem unutrašnjeg faktora za razliku od bivše Jugoslavije koja je nestala pod uticajem spoljnog faktora.

Ona je rekla da bi, da nije bilo pada Berlinskog zida i da je ostala sovjetska vojska u Istočnoj NJemačkoj, situacija vjerovatno bila drugačija u smislu raspada Sovjetskog Saveza, ali je bivši predsjednik Mihail Gorbačov odustao od toga.

Na međunarodnom skupu “Balkanski dijalog”, koji će trajati tri dana, učestvovaće doktori nauka i profesori iz Rusije, Srbije i Republike Srpske, a među njima su i akademici Jelena Guskova i Nikita Bondarev, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Organizatori naučnog skupa su Fonda za podršku javne diplomatije “Gorčakov” iz Moskve i Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana