Graorac: Ne dozvoljavamo da se Srpska nazova genocidnom, jer ona to nije

Srna
Graorac: Ne dozvoljavamo da se Srpska nazova genocidnom, jer ona to nije

BANjALUKA - Porodice poginulih i nestalih boraca ne dozvoljavaju da se Republika Srpska naziva genocidnom tvorevinom, jer ona to nije i zato što je za Srpsku život dalo više od 23.000 najboljih srpskih sinova, dok se još traga za više od 1.600 nestalih, rekla je Srni predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac.

Graorac smatra vrlo bezobraznim i neprimjerenim stav novinara Dinka Gruhonjića, poručujući da su porodice poginulih i nestalih ponosne na Srpsku, da neće dozvoliti da je bilo ko napada, te da će upotrijebiti sve da je sačuvaju i predaju svojim potomcima.

"Srpski narod je u prošlom vijeku doživio genocid i to u onom gradu iz koje potiče taj novinar. Banjaluka je u Drugom svjetskom ratu ostala bez velikog broja svojih građana - Srba, koji su ubijeni početkom februara 1942. godine bez ispaljenog metka, tupim predmetima njih više od 2.300, u jednom danu 551 dijete", istakla je Graorac.

Ona je navela da je to genocid nad srpskim narodom jer je bila namjera da nestanu muškarci, žene i djeca, da im se zatre trag, ističući da je u svakoj prilici o tome trebalo da priča novinar Gruhonjić, kako su ustaše na najmonstruoznije načine ubijale njegove sugrađane, naše pretke.

"Narod koji je doživio genocid ne može biti etiketiran drugačije do stradalnički, a da ne govorimo o drugim mjestima zločina ravnog genocidu gdje su na stotine Srba pobijeni", rekla je Graorac.

Kada je riječ o Srebrenici, Graorac je navela da su Srbi tamo sistemski pobijeni u Drugom svjetskom ratu, a posebno u posljednjem ratu u BiH.

"Na području Podrinja pobijeno je više od 3.260 srpskih žena, djece, muškaraca. Ovo je genocid, Gruhonjiću. Slike koje su dolazile iz Srebrenice 11. jula bile su više nego zabrinjavajuće, slike koje govore hiljadu riječi. Slike koje kao da su kopirane iz ratnih godina, prepune ratnih obilježja, zastava, oružja", istakla je Graorac.

Ona je upitala da li su to poruke mira, pomirenja i suživota.

"Republika Srpska je garant opstanka srpskog naroda i mira na ovim prostorima i branićemo je svim mogućim sredstvima", poručila je Graorac.

Beogradski mediji su prenijeli da su novinar Dinko Gruhonjić i voditeljka N1 uživo u programu tokom protesta opozicije u Srbiji poslali sramne poruke da je "Srebrenica genocid, a da je Republika Srpska genocidna tvorevina".

Voditeljka N1 je rekla da je "RTS iskoristio frazu žsrebrenička dešavanjaž za genocid u Srebrenici", na šta je Gruhonjić rekao da su "ljudi koji žive u toj Republici Srpskoj svesni da je to sve neodrživo, em što je monstruzno jer je nastala na način na koji je nastala, pa se u energetskom smislu ne može dobro završiti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana