Graorac: Insistiramo da budu osuđeni zločinci nad Srbima Jošanice

Srna
Foto: Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Vijest da je Tužilaštvo BiH konačno podiglo optužnicu za ratne zločine nad Srbima u Jošanici kod Foče protiv 13 lica, komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH, obradovala je sve koji insistiraju da budu procesuirani ratni zločini, rekla je predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac.

Ona je istakla da vjeruju da će bar jednom u BiH doći do procesa koji će rezultirati pravdom za srpske žrtve, a ne da na kraju bude da su se ti "jadni starci, žene i djeca sami poubijali...".

"Da li starac od 90 godina ili najmlađa žrtva, djevojčica od dvije godine, zaslužuju da se zna ko ih je mučio i ubio? Da li mi kao društvo i narod možemo da vjerujemo u ovozemaljsku pravdu i zašto su morali na pravdi Boga da budu ubijeni? Zato što su bili Srbi!?", upitala je Graorčeva.

Ona je istakla da komandanti i vojnici koji su učestvovali u ovim zločinima moraju da odgovaraju i da se konačno nađu iza rešetaka.

"Zlo koje se dešavalo može biti pobijeđeno samo pravdom i nema budućnosti dok ne budu osuđeni svi koji su počinili zločine nad srpskim narodom", poručila je Graorčeva.

Ona je dodala da porodice poginulih ne žele ni da pomisle da bi i ova optužnica, kao i druge prije nje, mogle proći bez osude onih koji su počinili navedene zločine.

"Nemamo povjerenje u sudstvo BiH, mnogo puta se pokazalo da smo se uzalud nadali da će pravda i pravo pobijediti i bili izigrani i prevareni", rekla je Graorčeva.

Ona je dodala da porodice daju šansu pravosudnim institucijama da će se ova grupa naći iza rešetaka na dugogodišnjim kaznama, kako bi nakon 30 godina porodice žrtava dobile potrebnu satisfakciju.

"Grupa od 13 optuženih je na zvjerski način ubila 56 civila iz ovog sela, o čemu će svjedočiti više od 400 svjedoka, i bojim se da se ovaj proces ne oduži godinama, da ne dočekamo kraj, odnosno presudu", navela je Graorčeva.

Tim tužilaca Posebnog odjeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv 13 lica, nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine.

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana