Grajf: Donja Gradina mjesto koje podsjeća na najmračnije ljudske okrutnosti

Srna
Foto: Velibor Tripić

DONjA GRADINA - Izraelski stručnjak za istraživanje Holokausta Gideon Grajf poručio je da je Donja Gradina mjesto obilježeno velikom tugom i neizbrisivom istorijom i da predstavlja tmuran podsjetnik na najmračnija ljudske okrutnosti tokom Drugog svjetskog rata.

"Stojimo na ovom svetom tlu, ne samo da se prisjetimo ljudskih života koji su tragično izgubljeni, nego da se i suočimo i priznamo istinitosti naše sadašnjosti", rekao je Grajf, obraćajući se na obilježavanju Dana sjećanja u Donjoj Gradini.

On je istakao da treba sačuvati sjećanje na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ od 1941. do 1945. godine.

Grajf je naveo da je veliki broj posjetilaca danas došao u Donju Gradinu da oda počast žrtvama genocida koji je počinjen nad srpskim stanovništvom, žrtvama užasnog jevrejskog Holokausta i ciljanog genocida nad Romima koji je počinjen pod režimom tzv. NDH, uz pomoć Njemačke i Italije.

"Ovi režimi su podržavali i sprovodili politiku rasne nadmoći i etničkog čišćenja, koja je dovela do nezamislivih zvjerstava počinjenih na tlu na kojem stojimo", rekao je Grajf.

On je rekao da je i danas, kao i tada, važno oduprijeti se tiraniji i ugnjetavanju i prozvati one koji žele da iskrive sliku istorije radi svojih interesa.

Grajf je napomenuo da istorijski podaci pokazuju svirepu sliku počinjenih zločina, te da logori nisu radili nezavisno nego kao dio sistema koji je podržavan od Njemačke.

"Uprkos velikom broju dokaza i dalje postoji potreba da se ovi događaji formalno prepoznaju i priznaju kao genocid. U tom smislu poziv Njemačkom saveznom vijeću od Centra za društveno-politička israživanja Republike Srpske da Njemačka zvanično prizna genocid mad Srbioma u NDH važan je korak u pravom smijeru i mora se ispratiti do kraja. Ovaj poziv je i apel za pravdom i da se oda počast sjećanju na žrtve", rekao je Grajf.

On smatra da se treba zalagati za pomirenje, ali ne i za izdaju jasenovačkih žrtava, te da je dužnost društva da se bori protiv revizionizma.

"Moramo širiti svijest o tome i biti glas stotina hiljada nevino stradalih muškaraca, žena i djece koji su brutalno ubijeni tokom ustaškog konačnog rješenja u logoru Jasenovac", rekao je Grajf.

Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ od 1941. do 1945. godine obilježen je danas u Donjoj Gradini u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije.

Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formirana je avgusta 1941. godine.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana