Gradska kuća u Sokocu stub kulture sjećanja

Vedrana Kulaga Simić
Gradska kuća u Sokocu stub kulture sjećanja

BANjALUKA - Republika Srbija nastavlja da pomaže lokalne zajednice u Srpskoj, a ovaj put, među prvima na listi, su Sokolac i Višegrad, gdje već imaju spremne projekte i samo čekaju zeleno svjetlo.

Zvanični Beograd je, naime, do sada doznačio više od 160 miliona maraka, a u gotovo svim opštinama i gradovima, od Trebinja do Novog Grada, u djelo je sprovedeno oko 130 projekata.

Finansirana je izgradnja osnovnih i srednjih škola, fakulteta, te putne, privredne, sportske i socijalne infrastrukture, a mnogi objektu, upravo u znak zahvalnosti, nose naziv “Srbija”.

Novi ciklus pomoći Srbije za ukupno pet opština u Srpskoj, dogovoren je krajem prošle sedmice na sastanku predsjednika Srpske Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića. Na spisak za pomoć dolaze Sokolac, Rudo, te Nevesinje, Bileća i Višegrad.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica za “Glas Srpske” je potvrdio da je njihova želja da u dogledno vrijeme izgrade svojevrsnu gradsku kuću u toj lokalnoj zajednicu, a u kojoj je bili smješteni spomen-soba, muzej, biblioteka, sala za pozorišne predstave i kino projekcije, kao i turistička organizacija te dio lokalne uprave. S obzirom na to da je riječ o višemilionskoj ideji koju, ne krije, ne mogu sami da realizuju iz opštinskog budžeta, projekat su predložili republičkim institucijama Srpske i Srbije,

- Predali smo nekoliko projekata, među kojima je i ovaj. Želimo da imamo multifunkcionalan projekat gradske kuće jer nemamo, na primjer, dom za kulturu. Obezbijedili smo lokaciju na 6.500 kvadrata u centru, a urađena je kompletna projektna dokumentacija. Iako smo u veoma teškoj finansijskoj situaciji, obezbijedili smo oko 700.000 KM za to, da bismo mogli i konkurisati - naveo je Bjelica i dodao da bi i sam Vučić mogao uskoro da posjeti Sokolac.

Sokocu je, dodao je, potreban jedan takav objekat i da bi ojačali kulturu sjećanja.

- Ovdje se nalazi srpsko vojničko groblje “Mali Zejtinlik” gdje je sahranjeno oko 1.000 boraca Vojske Republike Srpske, a i manastir na Ravnoj Romanije na čijim zidovima je upisano oko 4.200 imena. Sve to želimo zaokružiti, a uklapa se u kompletan projekat njegovanja tradicije i kulture sjećanja u Srpskoj i Srbiji - rekao je Bjelica i podsjetio da su ranije dobili 300.000 KM od Srbije koje su, uglavnom, utrošili za lokalni vodovod.

Zadovoljni su i u Višegradu. Tamošnji načelnik Mladen Đurević, ipak, ne želi još da otkriva sve. Za “Glas” je, naime, potvrdio, da su kandidovali čak četiri projekta čija ukupna vrijednost iznosi nekoliko miliona maraka.

- Opština je konkurisala sa četiri projekta prema Vladi Srbije. Riječ je o infrastrukturnim projektima. Volio BiH da svi budu odobreni jer se nalaze u različitim dijelovima opštine i bili bi korisni, ne samo mještanima, već i ljudima koji sve više posjećuju Višegrad - rekao je Đurević i dodao da su prije nekoliko godina već izgradili dječije igralište sa pomoćnim fudbalskim terenom uz pomoć Srbija.

Prema posljednjim podacima iz Vlade Srpske, iz Informacije o odobravanju i upotrebi donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije sa stanjem na dan 20. jun 2022. godine, ukupno je 14 donacija realizovano putem Ministarstva finansija Srpske, teških više od 160 miliona maraka za projekte širom Republike, a osim toga milioni su uloženi u zdravstvo i za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona.

FBiH

Novac iz kase Srbije stizao je već i do opština gdje su Srbi većina u FBiH.

Za Drvar, Glamoč, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Bosansku Krupu i Mostar usmjereno je više od 13 miliona za oblasti putne infrastrukture, vodosnabdijevanja, školstva, zdravstva, kulture i sporta, a ulagano je i u obnovu i izgradnju pravoslavnih hramova. U Brčko distrikt je usmjereno oko milion KM za izgradnju vrtića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana