Gradovi i opštine finansiraju rad političkih organizacija: Strankama daju dva miliona KM

Marijana Miljić Bjelovuk
Gradovi i opštine finansiraju rad političkih organizacija: Strankama daju dva miliona KM

BANjALUKA - Za rad političkih stranaka iz budžeta lokalnih zajednica širom Srpske u ovoj godini biće utrošeno dva miliona maraka. Od tog iznosa 11 gradova planira na adrese partija proslijediti 1,20 miliona, a 42 opštine skoro 820.000 KM. U kasi 11 lokalnih zajednica, zbog nedostatka sredstava, nisu planirana izdvajanja za ove namjene.

U informaciji koju je skrojilo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, a u koju je “Glas Srpske” imao uvid, najviše novca u ovoj godini za rad političkih stranaka koje imaju odbornike u lokalnim parlamentima izdvojiće najveći grad u Srpskoj - Banjaluka i to 331.769 maraka. Na drugom mjestu je Bijeljina koja je za stranke predvidjela 259.999 maraka.

- Na trećem mjestu, među gradovima, je Prijedor koji je za političke partije planirao 99.000, a četvrtu i petu poziciju zauzimaju Doboj i Derventa, koji su za te namjene rezervisali 80.000, odnosno 70.000 KM. Dalje na listi plasirali su se Gradiška i Zvornik, dok se na posljednjem mjestu među gradovima nalazi Istočno Sarajevo koje je za stranke namijenilo 28.000 maraka - navedeno je u informaciji Ministarstva uprave RS.

Kada je riječ o opštinama, na prvom mjestu je Teslić koji je u budžetu planirao 90.000 za političke stranke, što je mnogo veći iznos nego što su planirali pojedini gradovi. Drugu poziciju, među opštinama, drži Ugljevik koji je rezervisao 76.000 maraka za stranke u budžetu, a treću poziciju drži Mrkonjić Grad koji je na adresu partijama namjerio transfer 48.600 KM.

Po 35.000 maraka za iste namjene planira da utroši Kotor Varoš i Šamac, a svega 230 KM manje od njih za iste namjene rezervisalo je Istočno Novo Sarajevo.

- U kasi Stanara i Foče u ovoj godini partijama je predviđeno po 30.000 maraka, dok je Novi Grad rezervisao 29.506, a Brod i Čelinac po 26.000. Samo 1.000 maraka manje od svojih kolega u prethodnim lokalnim sredinama strankama daje Modriča, dok je Istočna Ilidža rezervisala za iste namjene 24.000 - stoji u dokumentu resornog ministarstva.

Na daljim pozicijama među opštinama koje izdvajaju najviše novca za političke stranke plasiralo se Šipovo, Bratunac, Gacko, Rogatica, dok po 15.000 maraka novca građana strankama daje šest opština i to Višegrad, Kozarska Dubica, Nevesinje, Srebrenica, Srbac i Pale.

Ostale lokalne zajednice planirale su manje novca za stranke koje su zastupljene u njihovim lokalnim parlamentima. Pa tako, od 10.000 do 15.000 maraka u budžetu za ove namjene rezervisale su opštine Bileća, Kneževo, Rudo, Ribnik te Sokolac. Manje od njih, odnosno 9.000 KM planirale su Lopare, a Han Pijesak i Vlasenica po 8.000, Pelagićevo 7.500, dok su Šekovići u budžetu rezervisali 7.000 za iste namjene, a Milići i Čajniče 6.238, odnosno 5.950  maraka.

Na samom dnu liste najvećih izdvajanja za rad političkih stranaka nalazi se Trnovo, koje je partijama predvidjelo 4.099, odnosno Ljubinje i Berkovići po 3.000 maraka. Petrovac u kasi za iste namjene rezervisao je 2.700 KM. Posljednja dva mjesta drže Oštra Luka i Istočni Drvar koji su za partije planirali 1.980, odnosno 1.000 KM.

Međutim, pored ovih lokalnih zajednica ima i 11 onih koji uopšte u ovoj godini nisu u budžet ugradili izdvajanja za rad političkih stranaka, a njihovo obrazloženje za to je nedostatak novca. Riječ je o Vukosavlju, Donjem Žabaru, Istočnom Mostaru, Istočnom Starom Gradu, Jezeru, Kalinoviku, Kostajnici, Krupi na Uni, Kupresu, Osmacima i Novom Goraždu.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić rekao je da trenutno raspoloženje građana pokazuje da novac koji dobijaju političke partije, ne samo na lokalnom nivou u Srpskoj, nego i na nivou BiH,  nisu opravdana.

- Međutim, iako raspoloženje građana govori da novac nije opravdan to je sve u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka. Ogroman novac ode na adrese političkih stranaka u BiH, a većina njih ni najmanje ne opravda ta sredstva - kazao je “Glasu” Šehić, koji je i bivši član Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Naglasio je da pored izdvajanja novca za stranke, treba uzeti u obzir i da u pojedinim sredinama odbornički paušali dosežu i do 1.400 maraka.

- To je sramno, ali i dokazuje da 80 odsto ljudi ulazi u politiku motivisani materijalnim razlozima. Zbog toga nikoga ne treba da čudi što je ovakva situacija kakva jeste u BiH - zaključio je Šehić.

Zakonom o finansiranju političkih stranaka definisano je da se političke stranke mogu finansirati iz budžeta BiH, te entitetskih, kantonalnih i budžeta Brčko distrikta, ali i drugih jedinica lokalne uprave i samouprave.

Utrošeno na svim nivoima

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, za finansiranje političkih stranaka u 2022. godini planirano je 20,74 miliona maraka. Međutim, na adrese partija u toj godini otišlo je nešto manje novca, tačnije 19,61 milion maraka.

Novac koji je izdvojen lani za finansiranje stranaka je sigurno nešto veći, jer pojedine opštine nisu dostavile izvještaje CIK-u o uplati novca strankama. To su, opštine Ravno, Petrovac, Petrovo, Kneževo, Šekovići, Kotor Varoš, Višegrad i Donji Žabar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana