Gradonačelnica Sarajeva traži zabranu osvjetljavanja Vijećnice, a ovo su izuzeci

Tanjug
Gradonačelnica Sarajeva traži zabranu osvjetljavanja Vijećnice, a ovo su izuzeci

SARAJEVO - Nakon što je prošle sedmice zabranila osvjetljavanje zgrade sarajevske Vijećnice izraelskom zastavom, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić predlaže Gradskom vijeću donošenje odluke o obustavljanju svih svjetlosnih projekcija na fasadi ovog objekta za koji kaže da, “osim što je nacionalni spomenik BiH, i simbol duhovne vitalnosti i otpora”.

Karić smatra da je u posljednje vrijeme potpuno zanemarena njena vrijednost i da je, kako navodi, pretvorena u “u zid za oglašavanje sadržaja od komercijalnih do političkih”.

Izuzetak od zabrane bi, prema njenom prijedlogu, bili: Dan opsade Grada Sarajeva; Dan Grada Sarajeva; Dan sjećanja na ubijenu decu u opkoljenom Sarajevu; Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici; Dan sjećanja na žrtve zločina protiv čovječnosti u Prijedoru i njegovoj okolini”.

Karićeva kaže da “Vijećnicu treba ostaviti na miru i uživati u njenoj lepoti”, prenijeli su sarajevski mediji.

Zgrada Vijećnice je granatirana tokom proteklog građanskog rata u BiH, prema optužbama iz Sarajeva sa položaja Vojske Republike Srpske, a na ulazu piše: “Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 8. 1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite!”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana