Grabovac: Institucije u BiH da traže od Hrvatske hapšenje i izručenje Čauševića

Srna
Foto: RTRS

BANJALUKA - Predsjednik Organizacije za traženje poginulih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac smatra porazom demokratije i pravde EU to što njene članice - Hrvatska i Švedska još nisu izručile BiH Nijaza Čauševića i Dedu Odobašića, optužene za ratne zločine nad Srbima u Brodu.

”Apelujemo na nadležne institucije u BiH da u što kraćem roku kontaktiraju hrvatske vlasti i da traže da u Hrvatskoj bude uhapšen i BiH bude izručen Nijaz Čaušević zvani Medo, protiv kojeg je Okružno javno tužilaštvo u Doboju podiglo optužnicu za ratne zločine u Brodu”, rekao je Grabovac Srni.

On je istakao da porodice poginulih iz Broda traže da vlasti Švedske odmah izruče Dedu Odobašića BiH, koji je u ovoj zemlji uhapšen zbog počinjenih ratnih zločina nad Srbima u Brodu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske obaviješteno je da je Odobašić uhapšen 2. januara, prema Interpolovoj potjernici, te da se čeka njegova ekstradicija, rečeno je ranije Srni u MUP-u.

U optužnici je navedeno da je Odobašić u zgradi Skupštine opštine, tadašnjeg Bosanskog Broda, zlostavljao srpskog civila nakon što su ga mučili i pretukli pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane.

Okružni sud u Doboju, na prijedlog tužilaštva, izdao je naredbu Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara

- Interpol u Sarajevu da bude obnovljena međunarodna crvena potjernica protiv Nijaza Čauševića zvanog Medo iz Slavonskog Broda, optuženog za ratne zločine protiv civilnog stanovništva 1992. godine u Brodu, potvrđeno je Srni u dobojskom Okružnom javnom tužilaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana