Govedarica: Pravobranilaštvo Srpske učestvovaće u odbrani Dodika

GS
Govedarica: Pravobranilaštvo Srpske učestvovaće u odbrani Dodika

BANjALUKA- Pravobranilaštvo Republike Srpske će u potpunosti zastupati interese Srpske i predsjednika Republike i aktivno učestvovati u njegovoj odbrani ukoliko optužnica Tužilaštva BiH bude potvrđena, izjavio je Srni glavni pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica.

Govedarica je posebno ukazao na nezakonitost postupanja takozvanog visokog predstavnika i određenih institucija BiH.
On je naglasio da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik radio u potpunosti u skladu sa zakonom i Ustavom Republike Srpske.

-Optužnica koja je podignuta protiv Dodika je čisto politička i predstavlja političko krivično djelo, koja su kao takva zabranjena svim međunarodnim relevantnim i regionalnim dokumentima, pa i nacionalnim - istakao je Govedarica.

Iz beogradska Advokatske kancelarije “Radić” ranije su ocijenili da ne postoje valjani akti koji potvrđuju legalnost Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, te da bi na to trebalo da reaguje Pravobranilaštvo Republike Srpske.

Prema iskustvu ove kancelarije, Pravobranilaštvo Republike Srpske bi moglo, s ciljem zaštite prava i interesa Srpske, da pokrene postupke kao što su da obavijesti njemački parlament (Bundestag) i Savezni kabinet (Bundeskabinet) da opozovu odluku o kandidovanju Kristijana Šmita za Kancelariju visokog predstavnika za BiH.

Takođe, Pravobranilaštvo bi mogli pokrenuti građanski postupak protiv potpisnika nelegalnih odluka, prijava i slično, sa zahtjevom da se sudske odluke objave u javnim glasilima.

Iz ove advokatske kancelarije podsjećaju da u Šmitovom imenovanju nisu učestvovale ugovorne strane Aneksa 10 - Srbija, Republika Srpska, Hrvatska i druge, niti je njegovo imenovanje potvrdio Savjet bezbjednosti UN.

-Bez saglasnosti Saveta bezbjednosti UN, što je potvrdio i Ustavni sud BiH, ne postoji legalni visoki predstavnik, niti njegova privatna saopštenja mogu predstavljati bilo kakvu obavezu za skupštinu, tužilaštvo, upravne organe i slično - navode iz ove advokatske kancelarije.

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak, 11. avgusta, optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića „zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika“. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Advokat iz Beograda Goran Petronijević pokrenuo je inicijativu za formiranje savjeta za odbranu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana